porous expanded-metal mesh skin adorns art center's concrete facade in bangkok

porous expanded-metal mesh skin adorns art center's concrete facade in bangkok

design qua composes Jim Thompson Art Center

 

The Jim Thompson Art Center, designed by design qua, occupies a narrow street in central Bangkok, transforming an original outdoor car park adjacent to the Jim Thompson House Museum. The project involves integrating a new L-shaped structure with an existing building, forming a courtyard overlooking the historic Jim Thompson House’s terracotta roofs. Spanning 3,800 sqm, the center aspires to be an open and inclusive art and culture hub, fostering community engagement through architecture, contemporary art, learning, and cultural events.

 

The Art Center dedicates 3,000 sqm to art and culture activities, featuring two galleries, a library, a lecture room/event space, an office, a museum shop, a café, a multi-activity outdoor plaza, and two large multi-purpose roof terraces. With parking discreetly located at the rear for 60 cars, the design encourages visitors to navigate the center’s various levels through outdoor walkways, stairs, and rooftop ramps, fostering visual connections among them.

porous expanded-metal mesh skin adorns art center's concrete facade in bangkok
all images by Beer Singnoi

 

 

brick, bamboo, metal, and concrete shape the volume

 

Embracing a climate-appropriate design, nearly 70% of the Art Center’s floor area is outdoor non-conditioned space, prioritizing energy efficiency and long-term cost savings. Outdoor spaces are strategically designed to minimize direct heat gain while maximizing cross-ventilation. An affordable expanded-metal mesh on the front facade screens sunlight, maintaining a visual connection to the street and framing the urban context. Sustainable materials, rooted in the tropical climate, are a key aspect of the design, with locally sourced and weather-resistant brick used for its affordability and connection to Thai craft.

 

The design also pays homage to Jim Thompson’s legacy through a brick entry wall featuring a vernacular Ikat fabric pattern. Woven bamboo panels, referencing Thai craft, are employed for sun-screening along the main walkway to the Garden Plaza. For design qua, sustainable design is synonymous with connecting people with nature and culture, and the materials chosen embody this philosophy.

porous expanded-metal mesh skin adorns art center's concrete facade in bangkok
Jim Thompson Art Center, by design qua, transforms a former car park into a cultural hub

porous expanded-metal mesh skin adorns art center's concrete facade in bangkok
integrating a new L-shaped structure, the project creates a courtyard with views of the historic house

porous expanded-metal mesh skin adorns art center's concrete facade in bangkok
the design pays homage to Jim Thompson’s legacy with a brick entry wall featuring a vernacular Ikat fabric pattern

porous expanded-metal mesh skin adorns art center's concrete facade in bangkok
the Art Center features galleries, a library, lecture spaces, an office, a shop, a café, and outdoor terraces

porous expanded-metal mesh skin adorns art center's concrete facade in bangkok
an expanded-metal mesh on the front facade screens sunlight, maintaining a visual connection to the street

jim-thompson-art-center-design-qua-bangkok-designboom-1800-2

sustainable materials, including locally sourced and weather-resistant brick, connect to Thai craft traditions

porous expanded-metal mesh skin adorns art center's concrete facade in bangkok
the Art Center’s design encourages exploration, creating a dynamic cultural space

porous expanded-metal mesh skin adorns art center's concrete facade in bangkok
outdoor areas strategically minimize direct heat gain while maximizing cross-ventilation

jim-thompson-art-center-design-qua-bangkok-designboom-1800-3

the Jim Thompson Art Center’s design is rooted in a commitment to community, sustainability, and cultural heritage

 

1/3
woven bamboo panels, referencing Thai craft, serve as sunscreens along the main walkway to the Garden Plaza
woven bamboo panels, referencing Thai craft, serve as sunscreens along the main walkway to the Garden Plaza
the chosen materials, including weather-resistant brick, offer a blend of functionality and cultural resonance
the chosen materials, including weather-resistant brick, offer a blend of functionality and cultural resonance
the Art Center's space is non-conditioned, prioritizing energy efficiency and cost savings
the Art Center's space is non-conditioned, prioritizing energy efficiency and cost savings

project info:

 

name: Jim Thompson Art Center
architect: design qua | @designquabkk

location: Bangkok, Thailand

photography: Beer Singnoi | @beersingnoi

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! for over 50 years, florim ceramiche spa has created porcelain stoneware ceramic surfaces for all architecture, building industry and interior design needs – discover all about the brand’s new collections on designboom! 

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5