PPAG extends steirereck restaurant into vienna park with mirror façades
photo © helmut pierer
all images courtesy of PPAG architects

 

 

 

for the revamp of the restaurant, ‘steirereck‘, in vienna, austria, PPAG architects renovated the existing interiors with a specialized table arrangement and adaptable partitions, while also extending new pavilion structures into the adjacent park, clad in reflective metal. the scheme follows the local practice’s winning competition entry, and offers the original dining area increased flexibility through a rotatable panel system. the added spaces feature large openings toward the outdoors, allowing the greenery and daylight of the surrounding park inside.

PPAG architects steirereck restaurant vienna designboom

the new pavilions, clad in reflective metal, extend from the existing building into the park
photo © helmut pierer

PPAG architects steirereck restaurant vienna designboom

photo © helmut pierer

PPAG architects steirereck restaurant vienna designboom

photo © helmut pierer

PPAG architects steirereck restaurant vienna designboom

the interiors of the added dining area features wide openings to the outside
photo © helmut pierer

PPAG architects steirereck restaurant vienna designboom

photo © helmut pierer

PPAG architects steirereck restaurant vienna designboom

large glass panels slide up to link the space with outdoor patios
photo © helmut pierer

PPAG architects steirereck restaurant vienna designboom

curving wood walls shape the restaurant interiors
photo © helmut pierer

PPAG architects steirereck restaurant vienna designboom

photos © helmut pierer

PPAG architects steirereck restaurant vienna designboom

photo © helmut pierer

PPAG architects steirereck restaurant vienna designboom

photo © helmut pierer

PPAG architects steirereck restaurant vienna designboom

the toilets feature mirrored walls and distinctive tile patterning
photo © helmut pierer

PPAG architects steirereck restaurant vienna designboom

photo © helmut pierer

 

 

 

 

project info:

 

location: vienna, austria
project type: invited competition. 1st prize    
client: steirereck stadtpark gmbh    
PPAG team: anna popelka, georg poduschka, ali seghatoleslami, lilli pschill, manfred botz, roland basista, jakub dvorak, patrick hammer, annika hillerbrand, philipp müllner, lucie najvarova, adrian trifu, felix zankel
photography: helmut pierer