aiming to reintroduce the role of an architect in the public building development in greece, klab architecture presents a new public nursery in glyfada, a southern suburb of athens. the low-budget project is a complex of prefabricated white classrooms, which are to relate to the scale of the students.


small courtyards
all images © mariana bisti

 

 

the design and construction of public buildings in greece are problematic, as the architect is not in charge of the construction. one of the biggest challenges of this project was to reintroduce the role of the architect as the essential contributor. additionally, klab architecture intended to give prominence to the construction method of prefabrication.


kids in the courtyard

 

 

prefabrication, one of the conditions of the competition, also defined the final form of the building as the basic module would have to be transported on a truck. the concept of the project was to design a building that would relate to the scale of its users while also introducing a new typology of the urban village.


bird’s eye view

 

 

the main module draws inspiration from the archetypal drawing of a house as perceived by a child. the nursery school was designed so that all the classrooms have three open sides. as a consequence, the arrangement of the classrooms is organized around a central courtyard while also formed by smaller atriums.


drone view

 

 

the architects attempted to employ rather common materials and construction methods in order to create a more complicated structure with a small energy footprint. the exterior walls are 10 centimeters thick, allowing to maximize the available interior area, and are clad, along with the roofs, with exterior wall insulation. 


view to the courtyard

 

 

due to the construction of wooden pergolas along with the careful placement of the windows on the exterior walls, the building is sustainable providing comfort to the children. on the other hand, the architects hope that the vegetation will become a quintessential element of the design as large platanus trees will provide shade to the interior courtyard while other tree species will highlight the seasonal changes.


night view, main courtyard

 


wooden pergolas

 


roof detail

 


the entrance to the nursery

 


typical classroom of the public nursery

 


corridors of the nursery

 


concept diagram, construction diagram, unit axonometric

 

project info:

 

address: pyrgou str. glyfada, athens

architectural design: klab architecture

design team: konstantinos labrinopoulos, veronika vasileiou, petra xynidou (intern), myrto lantza (intern)

project management: future constructions

design period: 2015-2016

construction period: 2016-2017

photographer: mariana bisti

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    (5 articles)

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news