PROMONTORIO occupies belem cultural centre with installation made from recycled cork
 

PROMONTORIO occupies belem cultural centre with installation made from recycled cork

last summer, PROMONTORIO created an architectural installation in lisbon built out of blocks of recycled cork. the scheme comprises two open-air spaces, delineated by an incomplete double colonnade — evocative of a ruined structure. the project serves as an outdoor cinema, capable of hosting movies as well as other events.

promontorio belem cultural centre
the venue serves as a cinema for outdoor movie screenings
image by francisco nogueira (also main image)

 

 

‘a square in summer’ was commissioned to commemorate the 25th birthday of the belem cultural centre, designed by italian architect vittorio gregotti. ‘the project evokes both a poetic ideal and the irrevocable condition of the passage of time in architecture; an installation whose presence in space is intended to let visitors playfully meander through this promenade as an engaging architectural experience,’ explains paulo martins barata, partner at PROMONTORIO.

promontorio belem cultural centre
the scheme comprises two open-air spaces, delineated by an incomplete double colonnade
image by eduardo montenegro

 

 

according to the design team, the project also celebrates the ‘aesthetic singularity’ of the recycled cork agglomerate — a 100% recyclable material common to portugal, but less familiar in other parts of the world. in the summer of 2017, architect josé neves transformed the same space, also using cork blocks.

promontorio belem cultural centre
the project celebrates the 25th birthday of the belem cultural centre
image by francisco nogueira

promontorio belem cultural centre
the installation is built out of blocks of recycled cork
image by francisco nogueira

promontorio belem cultural centre
the material has a tactile quality that encourages engagement
image by francisco nogueira

 

a video showing the set up of the installation, courtesy of the belem cultural centre

promontorio belem cultural centre
axonometric diagram (click for larger version)
image © PROMONTORIO

promontorio belem cultural centre
floor plan (click for larger version)
image © PROMONTORIO

promontorio belem cultural centre
scheme and sizes (click for larger version)
image © PROMONTORIO

 

 

project info:

 

name: a square in summer
location: belem cultural centre, praça do império, lisbon, portugal
client: CCB (centro cultural de belém)
curator: andré tavares
scope of services: architecture
program: temporary architecture installation with open-air theatre
area: 2,150 sqm / 23,142 sqf
status: 2018 (design and completion)

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,135 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine