double-height tiny villa in bali develops a flexible layout within a limited build footprint

double-height tiny villa in bali develops a flexible layout within a limited build footprint

The Putih Tiny Villa Bali redefines contemporary living in Bali

 

Balitecture introduces its latest innovative architectural design, The Putih Tiny Villa, a retreat located in Nyanyi, an up-and-coming area of Bali, Indonesia. The one-bedroom retreat redefines the concept of contemporary living through a thoughtful plan that optimizes space distribution within the 65 sqm area. The villa is built on a modest 90 sqm plot, which includes landscaped gardens, a terrazzo pool, an outdoor shower, and multiple entertainment spaces. The structure develops a double-height living room and floor-to-ceiling glass facade ingeniously utilizing the limited build footprint to form a surprisingly spacious villa. The project seamlessly integrates warm tropical aesthetics and an exceptional selection of materials reflecting the unique charm of its surroundings.

double-height tiny villa in bali develops a flexible layout within a limited build footprint
all images courtesy of Balitecture Realty

 

 

Balitecture realizes A FLUID AND FLEXIBLE living SPACE

 

The Putih, which means ‘white’ in Indonesian, organizes a mezzanine-level bedroom with a dedicated work desk and ample storage space. The ground floor arranges a spacious lounge room with floor-to-ceiling windows that allow plentiful sunlight within the structure. The open-plan layout seamlessly interconnects the living, dining, and kitchen areas, forming a fluid and flexible space. The outdoor zone exudes a relaxing atmosphere and features a sun-drenched pool, an outdoor shower, a bamboo swing, and a seating area. The architectural studio follows an innovative design approach to develop a functional and cozy living space that despite its compact size and small footprint comes equipped with all the home comforts.

double-height tiny villa in bali develops a flexible layout within a limited build footprint
despite its compact size, the villa comes equipped with all the home comforts

 

 

white hues, wooden textures & black aluminum adorn the space

 

The asymmetric slanted roof is a distinctive feature of the design adding visual interest and creating a sense of spaciousness with its double-height ceilings, inviting abundant natural light and ventilation. The formation also enables a sense of relaxation amidst the lush tropical landscape. ‘By integrating the slanted roof and double-height ceilings, the design optimizes natural airflow, reducing the reliance on mechanical ventilation systems’, comments Yusuf, Architectural Coordinator at Balitecture. The incorporation of locally sourced materials further minimizes the project’s ecological footprint while supporting the local economy. The structure features elegant Jimbaran stone, adding a touch of organic warmth and texture to the exterior facade. Inside, wooden flooring flows through the interior spaces. ‘Combining three color palettes from white paint, warm woods, and black aluminum ensures this tropical concept design stands out’, adds Yusuf.

double-height tiny villa in bali develops a flexible layout within a limited build footprint
the project organizes a light-filled mezzanine-level bedroom

double-height tiny villa in bali develops a flexible layout within a limited build footprint
the floor-to-ceiling glass facade creates a sense of spaciousness

putih-tiny-villa-bali-balitecture-indonesia-designboom-1800-2

warm tropical aesthetics and an exceptional selection of materials adorn the space

double-height tiny villa in bali develops a flexible layout within a limited build footprint
the structure optimizes space distribution expanding two flexible levels

putih-tiny-villa-bali-balitecture-indonesia-designboom-1800-3

the outdoor zone exudes a relaxing atmosphere

double-height tiny villa in bali develops a flexible layout within a limited build footprint
an open-air bathroom featuring a bathtub contributes to the relaxed feel of the space

 

1/5
terrazzo and lush tropical plants complement the poolside seats
terrazzo and lush tropical plants complement the poolside seats
large openings in each space ensure ample natural light
large openings in each space ensure ample natural light
Bali’s warm weather year around allows for a semi-outdoor bathroom
Bali’s warm weather year around allows for a semi-outdoor bathroom
ground floor plan of The Putih Tiny Villa
ground floor plan of The Putih Tiny Villa
first floor plan of The Putih Tiny Villa
first floor plan of The Putih Tiny Villa

project info:

 

name: The Putih Tiny Villa Bali 
architect: Balitecture | @balitecture

location: Nyanyi, Bali, Indonesia

photography: Balitecture Realty | @balitecturerealty

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! sky-frame’s ‘my point of view’ film presents david montalba’s surf-inspired architecture in malibu, using their expansive glass doors for uninterrupted ocean views – see the whole video on designboom! 

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

X
5