QASTIC's house in california is shaped by continuous and accessible roofscape design
 

QASTIC's house in california is shaped by continuous and accessible roofscape design

in the ‘roofscape house’, QASTIC has one fundamental design question about hillside residential architecture which dictates the formation of the space. how to take advantage of the slope as an opportunity to redefine the role of a courtyard? as a result, inspired by the geography of the hillside lot in orange county, a continuous and accessible roofscape took shape to embrace all elements of a yard in a california house.

QASTIC's house in california is shaped by continuous and accessible roofscape design
exterior view during night time

 

 

californian based QASTIC lab‘s design program responds to a typical house for a family of four people. the oldest son is interested and educated in astronomy. therefore, he may want to keep some of his telescopes in the house to take advantage of the clear sky to study the stars, galaxy and our universe above.

QASTIC's house in california is shaped by continuous and accessible roofscape design
hybrid of a seating area and bookshelves are incorporated into the living room

 

 

looking through the site capacities and the precise language of the program, QASTIC has narrated a story which has a beginning and an end. this story begins with an outside roofscape which is the entry pad that directs us to the interior or the roofscape. the roof path initiates with the BBQ area which leads to the fire pit, jacuzzi and eventually the observatory platform at the top of the path. as a result of the connection between the lower and upper part of the property, the house itself has taken its shape in four elevating levels while letting every space have direct access to the roof.

QASTIC's house in california is shaped by continuous and accessible roofscape design
kitchen area with sloped roofs and glass windows

 

 

responding to limitations of grading in cut and fills in the site; four separate pads are connected in smooth transitions by stairs. at the same time, it creates the optimal opportunity for interior seating, indoor cinema and library applications. while the interior public areas of this linear house happen in the middle of the structure, the master bedroom and rooms are located at both ends of the house again offering direct access to the landscaped roof.

QASTIC's house in california is shaped by continuous and accessible roofscape design
view towards the second floor

 

 

the top end of the path ends or begins with an observatory spherical shape exterior pavilion which provides direct access to the galaxy observation telescope. this orchestrates a unique concept which may offer a multifunctional and exceptional experience of the space. the top pavilion space precisely frames the sky to allow the journey of traveling on the roof to finish with a poetic transition to the sky above.

QASTIC's house in california is shaped by continuous and accessible roofscape design
bedroom with spiral staircase in the background

QASTIC's house in california is shaped by continuous and accessible roofscape design
detail drawing and bathroom view

QASTIC's house in california is shaped by continuous and accessible roofscape design
conceptual diagram

QASTIC's house in california is shaped by continuous and accessible roofscape design
views and horizon diagram

QASTIC's house in california is shaped by continuous and accessible roofscape design
site plan

QASTIC's house in california is shaped by continuous and accessible roofscape design
first floor plan

QASTIC's house in california is shaped by continuous and accessible roofscape design
second floor plan

QASTIC's house in california is shaped by continuous and accessible roofscape design
section

 

project info:

 

location: 1 hunky dory lane, trabuco canyon, orange county, california, usa 

client: BZ construction

architects: QASTIC LAB

designer in charge: mahdi alibakhshian

design team: nguon keat tiv,  soroush sasanian, connor van cleave, maryam laleh

consultants: nathaniel hadley – mohamadreza mojahedi 

structural engineering: jeta engineering

civil engineering: proactive engineering

area: 4500 sqf

project year: 2016-present

status: in process – on the board

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,231 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine