quakers center in melbourne features shifting circular worship space with skylight
 

quakers center in melbourne features shifting circular worship space with skylight

nervegna reed architecture and pH architects have completed a renovation and extension to a 1960s office building, creating the quakers centre in melbourne. the building houses the quaker library, offices and a meeting room that will be used for worship on sundays and is intended for other meetings during the week, such as the local islamic community. 

melbourne quakers centre 1worship space

all images by john gollings

 

 

during the project, nervegna reed architecture and pH architects had extensive discussions on quaker philosophy, world peace and quaker history with the clients. out of the conversations, came an approach which embraced simplicity and honesty. the circle, a quaker symbol, is both physical and virtual in the worship space, inscribed in the ceiling and floor forming a shifting circular space with no walls. the circular space floats in the triangular plan as a traversable flexible boundary, which changes depending on the time of day and the lighting conditions, forming a virtual space object.

 

 

 

 

meetings in the worship space begin with an hour of silent thought and meditation as members sit in circular formation. the shifting asymmetrical circles inscribed on the floor allow for multiple circular group sizes. this area connects with the sky through the skylight which punctures the tent form, one of the oldest architectures of worship, forming a quiet oasis on the edge of the city. the building is consciously understated, the spaces adjusted slightly to expose the old structure and substance of the original building. subtle interventions have been included to offset this experience of casualness, such as the worship space, the library seat, the balcony and the front staircase.

 

 

melbourne quakers centre 3
worship space

 

 

the main worship room is hidden upstairs, in the middle of the triangular plan. sometimes, depending on the time of day and lighting, it is a subtle central space, while other times, it is highlighted as an ephemeral spiritual zone defined by mirrored carpet and roof void, forming a hovering space. the building reveals itself in fragments, never as a whole. the roof appears in distant views from the city like a primitive mountain or tent amongst skyscrapers, but as you approach the building it becomes hard to view. the interior worship space hides from the city under the tent structure and relates to the outside through a balcony which opens to the courtyard. the sequence is designed to be subtle and mysterious and to connect those inside to the sky and garden outside.

 

 

melbourne quakers centre 2
aerial view showing tent structure over the worship space

 

 

the desire of the clients to avoid normal church tropes, to create a type of anti-church, resulted in a design avoidant of overt christian symbolism and monumentality. instead, it focuses on the humble reality of the 1960’s office building with an honest and respectful approach to this existing building, creating a relaxed informal atmosphere where people can meet and contemplate. the project attempts to hover between everyday reality and the spiritual, as seen by the casualness of the placement of new elements and objects alongside the remnants of the prosaic office shell. the central circle is an understated zone in which to contemplate and look up at the sky while sometimes transforming into an ambient zone of colour. the contrast between the inserted objects and spaces, and the remodeled existing space helps form an ever-changing contemplation of the reality in which we live.

 

melbourne quakers centre 4
front facade showing new foyer

melbourne quakers centre 5
foyer

melbourne quakers centre 6
quakers library

melbourne quakers centre 7
foyer view from upstairs

melbourne quakers centre 9
worship space

melbourne quakers centre 10
worship space

melbourne quakers centre 11
view of ceiling to worship space and skylight

melbourne quakers centre 12
worship space

 

 

melbourne quakers centre 8
level 1 plan showing worship space

 

 

 

project info:

 

name: melbourne quakers centre

architecture office: nervegna reed architecturepH architects

lead architect: toby reed + peter hogg

project team: toby reed, peter hogg, anna nervegna, bruno rabl, melissa spencer, di hu

project location: 484 william street, melbourne, victoria, australia

gross built area: 520 sqm

clients: the religious society of friends – the quakers

 

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: myrto katsikopoulou | designboom

  • Most definitely a project James Turrell should have been invited to participate in!

    Ward Merrill

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,371 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine