the quincho bm house features a social hub with an overhead slit to let light filter in

 

situated at the outskirts of córdoba, argentina, quincho BM is a family residence with a recently renovated barbecue area. led by architects adolfo mondejar and francisco figueroa astrain, the renovation converts the grill area into a social hub — displaying geometric continuity with the existing architecture while revealing a stark contrast in material selection. 

 

the resulting design photographed by gonzalo viramonte features a sleek, modern room cloaked in dark gray concrete and a gabled roof structure that does not meet at its ridges, producing a continuous slit of light that reflects against the interior wall. as such, following the sun’s position and outdoor lighting, the reflected line undergoes playful changes throughout the day. 

quincho bm designboom
all images © gonzalo viramonte

 

 

a fully equipped room  with dark concrete finishes and sober décor elements 

 

mondejar and astrain completed the renovated social area with a new grill and counter, additional storage space, a meeting and TV zone, as well as a small gallery. right outside, a swimming pool with a pergola welcomes both owners and guests for a dip.

 

material wise, both the walls and ceiling are covered in dark-colored, exposed concrete — creating a cohesive and sober atmosphere. the floors, meanwhile, present a smooth concrete finishing that gently complements the existing porcelain tiles found throughout the quincho BM residence. you can view mondejar’s works here.

quincho bm designboom
a gabled roof structure left with a gap to let a ray of light reflect against the interior wall

 

 

all in all, the renovation seeks to respect the essence of the house: its composition, scale, geometry, and spatial flow from one room to the next. that said, mondejar and astrain still managed to make the new social area stand out and skew from the existing architecture through a unique choice of materiality, color, lighting, and relationship with the exterior.

quincho bm designboom
depending on the sun’s position and outdoor lighting, the line of light undergoes playful changes

a thin ray of light permanently pierces through this argentinian house
black décor accents elevate the exposed and dark-colored concrete walls

a thin ray of light permanently pierces through this argentinian house
the renovated area includes a meeting and TV zone

a thin ray of light permanently pierces through this argentinian house
black-marbled countertop displayed at the grill area

a thin ray of light permanently pierces through this argentinian house
right outside the social room sits a swimming pool and pergola for owners to enjoy

a thin ray of light permanently pierces through this argentinian house
nighttime view of the quincho BM renovated space

 

 

 

1/3
a thin ray of light permanently pierces through this argentinian house
 
a thin ray of light permanently pierces through this argentinian house
 
a thin ray of light permanently pierces through this argentinian house
 

project info: 

 

name: quincho BM

location: colinas del velez sarfield, córdoba, argentina

completion year: 2020
architecture: adolfo mondejar estudio de arquitectos, francisco figueroa astrain 

engineering: josé luis gómez, iván salgado

furniture: grupo andre kevin

collaborators: juan marcos alonsos, enrico kreiman

suppliers: furnishings reno, hormiblock, anodal S.A., iluminar, de stefano, estudio cabezas

photography: gonzalo viramonte