spanish architect ramón esteve has completed a mountainside property surrounded by pine trees and vegetation. located in alicante, a city on spain’s southeastern coast, the dwelling has been conceived as a concrete block that rests gently on the sloping terrain. named ‘oslo house’, the dwelling is composed of two overlapping volumes that are set back from one another in order to ensure daylight and ventilation.

ramon esteve oslo house
all images by mariela apollonio

 

 

ramón esteve’s design also results in a play of light and shadow, a gesture reinforced by a series of carefully positioned voids. openings in the floor slabs allow natural light to enter the residence, which helps establish a closer relationship between indoor and outdoor space. from the main living area, the house opens towards the landscape taking in sweeping sea views.

ramon esteve oslo house
the entrance to the home is at the rear of the property

 

 

here, the ground floor has been extended with an infinity pool which blends into the horizon. in contrast, the rear of the home — where the entrance is housed — offers more privacy. another contrast is found in the choice of materials, where cool concrete walls juxtapose the warmer wooden textures used inside the home.

ramon esteve oslo house
the dwelling has been conceived as a concrete block

ramon esteve oslo house
the house opens towards the landscape, taking in sweeping sea views

ramon esteve oslo house
warm wooden textures are found inside the residence

ramon esteve oslo house
floor-to-ceiling glazing welcomes natural light inside the home

ramon esteve oslo house
the ground floor has been extended with an infinity pool which blends into the horizon

ramon esteve oslo house
the mountainside property is surrounded by pine trees and vegetation

ramon esteve oslo house
the house offers spectacular views across the spanish landscape

ramon esteve oslo house
openings in the floor slabs allow natural light to permeate the design

ramon esteve oslo house
the house is located in alicante, a city on spain’s southeastern coast

 

 

project info:

 

name: oslo house
location: alicante, spain
completed: 2018
area: 448.57 sqm
architect: ramón esteve
project team: anna boscà, maría martí, francisco palomo
collaborators REE: tudi soriano
technical architect: emilio pérez, carolina tarazona
constructor: covisal futur SL
photography: mariela apollonio
production and audiovisual: alfonso calza
music: henry holzwarth, papu sebastian