located on the top of a hillside, in one of the most established housing states of valencia, ramon esteve designs the house of the quarry, adorned with yellow onyx ‘neve d’or’ stone slabs. the layout of the house features a set of overlapping boxes surrounded by green, valencian mountains. the house is settled within the landscape using an empty space that isolates itself from any direct contact, creating a universe of its own that hosts its inhabitants.


the terrace and pool have been designed as an extension of the interior that connects the house with the landscape
all images © mariela apollonio

 

esteve designed the lower part of the house in a way to integrate it with the ground, while the upper part opens up to two opposing sights: on one side, the views of the sea looking onto the horizon filtered by the swimming pool, and on the other, panoramic views of the mediterranean forest. the top floor, designed as a fluid space, contains all the day-use areas. additionally, the terrace and pool have been designed as an extension of the interior that connects the house with the landscape.


the openness of the house is reinforced by a glass-front façade, framing the panoramic view of the sea

 

 

the openness of the house is reinforced by a glass-front façade, framing the panoramic view of the sea. by opening the views, the house of the quarry achieves a light and transparent sensation, creating a quiet environment and connecting with the horizon. the use of raw materials displays the house as a pure structure. a hive of in situ white concrete is pierced by a central staircase of backlit yellow onyx neve d’or, that joins the house with its onyx steps. the overhang steps are expressed as large solid onyx boards that gently emit light.


an open ceiling-concept hangs above the pool area, offering infinite views of the sky


the swimming pool is a prism that extends at heights, overhanging the bedrooms and the gym


these pieces of volcanic onyx almost become sculptures, providing the bedrooms with a canvas to admire the aesthetic qualities of the natural stone


details of the yellow onyx staircase


the raw material acts as a centerpiece in the bedroom


the en-suite bedroom


the black marbled bathroom uses linear lights


the layout of the house features a set of overlapping boxes surrounded by green, valencian mountains


house elevation plan

 

 

project info:

 

architect: ramón esteve
collaborating architects: víctor ruiz, anna bosca, maría martí, concheta romani
collaborators: tudi soriano, benedetta chicchini
technical architect: emilio pérez
constructor: redon & mena
structures: prodein proyectos de ingeniería s.l.
installation engineering: juan pedro jiménez monteagudo, david gimeno asensio, vicente garcía garcía
marble and onyx supply: petra the stone atelier
project: 2015
completion date: 2017
surface: 610 sqm
photography: mariela apollonio

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news