RCR arquitectes’ red concrete resort villa echoes the sandy hues and textures of the algarve

RCR arquitectes’ red concrete resort villa echoes the sandy hues and textures of the algarve

rcr arquitectes reveals resort villa in portugal

 

RCR Arquitectes’ new luxury villa at the Palmares Ocean Living & Golf Resort in Portugal integrates harmoniously with the tones and textures of the encompassing natural landscape of the western Algarve. The residence is part of the resort’s masterplan, including various apartments and villas, five-star hotels, and a variety of sports, leisure and wellness facilities, all designed by the Catalan studio. This new red concrete show home embraces its context and mirrors the hues and textures of the encompassing coastal shoreline, topography and vegetation. Fostering a relaxed living ambience rooted in nature, the architects equip the villa with a private pool, and spectacular sea and nature views. The minimalist interior, filled with plenty natural tones, textures, and light, along with the elevation, strikes ‘the perfect balance between exceptional architecture and interior design inspired by the natural environment in which it is situated.’

RCR arquitectes’ red concrete resort villa echoes the sandy hues and textures of the algarve
all images courtesy of the author

 

 

the villa echoes the hues and textures of the algarve

 

Teaming up with Kronos Homes, owner and operator of the Palmares Ocean Living & Golf Resort, the Pritzker Prize winning architects conceived their design with environmental integration and sustainability at the forefront. Drawing on the colors and textures of the surrounding environment, the villa translates and echoes the Algarve’s natural landscape. Taking into consideration the specific nature of the site for each development, RCR Arquitectes harmonizes both the structures and their interiors with the outdoors, offering a naturally immersive living experience for residents through the villa’s tones, materials, and vistas.

 

The facade of the new villa reflects the sandy shoreline which it overlooks, and the orange and brown hues from the topography and shades of green from the encompassing vegetation. An angular configuration of red pigmented concrete planes forms the villa’s walls and roof, which retain an organic feel. The overhanging concrete roof is supported by multifaceted columns, jutting over a glazed facade that offers panoramic views of the idyllic Algarve coastline.

RCR arquitectes’ red concrete resort villa echoes the sandy hues and textures of the algarve
RCR Arquitectes’ villa boasts a minimalist interior filled with natural tones, textures and light

 

 

an infusion of natural tones and textures

 

RCR Arquitectes’ resort structures are positioned conveniently in a natural amphitheatre overlooking the estuary of Alvor. This four-bedroom, turnkey villa houses its own private pool, which runs through and divides the program, and offers spectacular sea views. Inside, a sense of relaxation flows throughout the home. Styled by an established Iberian interior designer, the villa boasts a minimalist interior infused with natural tones, textures and light, featuring a blend of older, reclaimed furnishings and new pieces, all chosen for the grace of their design.

 

The bedrooms, bright and elegant, feature a varied mix of textures, with linens, velvets, cushions and plaids all playing a role, along with the upholstered bases of the beds. The light and natural tones are reflected in all details, from the wall surfaces, down to the light rug that perfectly finishes the space and draws everything together. Each bedroom features a seating element, be it an armchair, chaise lounge or bench at the foot of the bed, accompanied by a floor lamp to create a relaxing reading corner. Specially curated ornamental touches such as black vases, books, candles and sculptures provide contrast and enliven the space with a unique character. Pillars topped by sculptures and vases frame the spectacular views of the surrounding greenery and coastline from the villa’s windows. Leaving the walls unadorned and in a minimalist expression, paintings rest on the floor, furthering the sense of harmony between the villa’s striking architecture and its sophisticated interior.

RCR arquitectes’ red concrete resort villa echoes the sandy hues and textures of the algarve
a blend of older, reclaimed furnishings and new pieces, are chosen for their graceful designs

RCR arquitectes’ red concrete resort villa echoes the sandy hues and textures of the algarve
each bedroom features a seating element and a floor lamp to create a relaxing reading corner

rcr-arquitectes-red-concrete-resort-villa-algarve-designboom-1

the rooms, bright and elegant, overlook the picturesque Algarve landscape

RCR arquitectes’ red concrete resort villa echoes the sandy hues and textures of the algarve
intricate ornamental touches contrast the natural sandy interior

RCR arquitectes’ red concrete resort villa echoes the sandy hues and textures of the algarve
a private pool divides the program and offers spectacular sea views

RCR arquitectes’ red concrete resort villa echoes the sandy hues and textures of the algarve
the villa is inspired by the natural environment in which it is situated

 

 

project info:

 

name: Detached Villa at Palmares Ocean Living & Golf Resort
designer: RCR Arquitectes
location: Algarve, Portugal

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions’ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: ravail khan | designboom

ARCHITECTURE IN PORTUGAL (303)

CONCRETE ARCHITECTURE AND DESIGN (499)

RCR ARQUITECTES (7)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS (2803)

SPAS AND RESORTS (156)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5