react architects: the edge summer house
 
react architects: the edge summer house
may 17, 2012

react architects: the edge summer house

‘the edge summer house’ by react architects, paros cyclades, greece image credits: elias chandelis

anixi-based react architects have completed ‘the edge summer house’ located in paros cyclades, greece. the building consists of two dwellings with guest areas that overlook the sea and neighboring island of antiparos. situated on the highest point of the lot, terraced courtyards and wide stairs lead to the plateau landings with roof top gardens which extend into the indoor and outdoor spaces. the north side elevations open onto the patio landings, while, the east side is dominated with local vegetation and the sight of transverse walls.

the overall complex leaves the natural landscape intact as it carves to the slop of the site, adapting to the environment and dissolving the boundaries between private and public spaces. the design uses the archetypical wall element which is familiar in the cycladic landscape. the volumes are split into small movements creating sheltered courtyards from the strong northerly winds. to avoid single plane facades, elongated openings pierce the partitions to create areas with visual continuity. mulberries are planted to provide shade, while the backyard showcases how the structure captures the intense sunlight displaying shades of blue and intense shadows with panoramic views to the sea.

react architects: the edge summer house guest house

react architects: the edge summer house view from the roof top

react architects: the edge summer house planted vegetation

react architects: the edge summer house north facade

react architects: the edge summer house terraces

react architects: the edge summer house patios with transverse walls

react architects: the edge summer house view of swimming pool and adjacent sea

react architects: the edge summer house entrance to dwelling

react architects: the edge summer house interior courtyard and view of antiparos island

react architects: the edge summer house interior courtyard

react architects: the edge summer house

react architects: the edge summer house living and kitchen area

react architects: the edge summer house living room

react architects: the edge summer house planted mulberry trees

react architects: the edge summer house garden

react architects: the edge summer house south facade

react architects: the edge summer house guest house

react architects: the edge summer house west facade

react architects: the edge summer house stairs to entrance

react architects: the edge summer house night view

project info:

name: the edge summer houses location: paros cyclades, greece area: 450 m2 plot area: 9000 m2 architecture study: 2004 – 2006 construction date: 2006-2010 architecture design and supervision: react architects – yiorgos spiridonos and natasha deliyianni project manager: yiorgos spiridonos civil engineer: mfp consulting engineers mechanical study: gregoriades dimitris photographer: elias chandelis

  • for me what is most surprising is the lack of plants, vegetaton and gardening

    Miguel Angel Briceño
  • agree, nice exterior with fantastic architecture but what happened inside? It looks cheap, tacky, ahhh…. disappointing!

    yades
  • architectural canvas echoeing the internal and external, natural and man-made, environmentally considerate; Redwoods don\’t belong here and \’plastic\’ does.

    clarity
  • bof… I don\’t fell like Cycladic style is respected, so much more could be done in this direction. all this red wood, theses basic flats… no solar energy ?

    cyclad
  • beautiful but all white. amazingly modern architecture and surroundings though.

    Ann Linet
  • What a beautiful house and how poor is decorated. I thought about something classy, minimal but sofisticated, not plastic.

    Claudia
  • quite insert in the enviroment
    perfect solution
    nice mass , lines , textures
    wonderfull geometry
    congratulatios

    sparola
  • brilliant interpretation/merge of traditional Aegean hillside vernacular with high modernism

    dbkii
  • The door shall be the morning mist, and the windows, the songs and silences of the night.

    efs

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,104 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine