london-based practice reed watts architects has completed a new building housing new rehearsal studios and catering kitchen for the regent’s park open-air theater in westminster, central london. the 480 sqm project was built in just seven months amongst the protected royal parks trees and brings together the theater’s operations onto one site for the first time in its 86-year history.


all images © simon kennedy

 

 

regent’s park open-air theater is a uniquely located cultural institution that hosts audiences of over 1,200 people each night during the summer. reed watts’ designs respond to the woodland setting with subtle contextual architecture that works with and celebrates its surroundings.

 

 

the structure is constructed from a prefabricated, cross-laminated timber (CLT) panel system — it required small foundations to be erected quickly, thus reducing the impact on neighboring tree roots. externally, the building is clad in a band of darkly stained larch at the base, with a crown of textured cladding at higher levels. the cladding has been designed so that it presents a black restrained façade to public sides with a richer golden texture visible from the theater.

 

 

located in the far corner of the site, the new structure is surrounded by mature trees, so the approach is recessive and thoughtful design, which reads as a natural extension to the existing theater buildings along the boundary edge. at the first level, the new space is split into two with a new catering wing providing food for audience and staff which is wrapped around the double-height studio. the floor above provides further rehearsal spaces and a green room.

 

 

the new studio is an innovative and adaptable rehearsal space that suits the needs of the theater’s productions including dancers, actors, and acrobats who had previously relied on off-site facilities. the open 14.3 m x 10 m studio includes 4.1 meters-high ceilings and a full height mirror and curtain, natural light and a glimpse of the adjacent trees is provided through roof lights and a large framed window, all which can be blacked out by integrated blinds. the studio also includes sprung floor which has a harlequin vinyl finish with underfloor heating. the space is mechanically ventilated and cooled from ductwork at the high level.

 

 

the new kitchen facilities double the catering space, which allows the theater to improve and broaden its food offer. the kitchen provides stations for 5 chefs and includes a servery which colorfully opens out pre-show onto the picnic lawn. in a further reference back to the woodland setting, the CLT frame is exposed in circulation spaces including the stair which leads to rehearsal spaces and green room on the first floor.

 

 

 

 

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news