reiach and hall architects insert perforated light catchers into maggie's lanarkshire
 
reiach and hall architects insert perforated light catchers into maggie's lanarkshire
jul 26, 2015

reiach and hall architects insert perforated light catchers into maggie's lanarkshire

shortlisted for the prestigious RIBA stirling prize, edinburgh-based practice reiach and hall architects was responsible for the design of this new maggie’s centre in scotland. situated on a peaceful garden on the grounds of the airdrie house estate, visitors enter a quiet simple space, defined by brick walls and two lime trees. the low-lying building presents an internal arrangement where a sequence of courtyards, private and communal spaces effortlessly merge together to create a relaxed and enjoyable ambiance.

 

reiach-and-hall-architects-maggies-lanarkshire-designboom-02
all images by david grandorge

 

 

the building is punctuated with four small courtyards, with two of the core courts featuring gold perforated metal light catcher which illuminates the space with natural daylight. this perforated pattern is a recurrent design feature seen internally and on the outer masonry boundary. with the communal spaces such as the library, kitchen and dining based at the heart of the building, and the private on the sides, the furnishings have been finished with a neutral and soft material palette. the journey through the building emerges out into a large walled garden that slopes down to the east and generous terraces open up to a richly-planted garden serving as a serene space for quiet reflection or conversation.

 

read designboom’s article on this year’s RIBA stirling prize shortlist featuring maggie’s lanarkshire here.

 

reiach-and-hall-architects-maggies-lanarkshire-designboom-02
the communal kitchen

 

reiach-and-hall-architects-maggies-lanarkshire-designboom-02
the interiors are muted and neutral with timber finishes

 

reiach-and-hall-architects-maggies-lanarkshire-designboom-02
the space is open to the peaceful, green surroundings

 

reiach-and-hall-architects-maggies-lanarkshire-designboom-02
the kitchen sits adjacent to one of the sheltered courtyards

 

reiach-and-hall-architects-maggies-lanarkshire-designboom-08
communal spaces have been place at the core of the building

 

reiach-and-hall-architects-maggies-lanarkshire-designboom-02
the perforated masonry walls provide a boundary around the building

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,138 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine