reiulf ramstad arkitekter elevates split view mountain lodge
photo by soren harder nielsen
all images courtesy of reiulf ramstad arkitekter

 

 

 

located near the norwegian village of geilo, reiulf ramstad arkitekter has designed a family home which presents a contemporary interpretation of vernacular building techniques. the brief for ‘split view mountain lodge’ called for a four bedroom dwelling which offered distinct living and dining areas, in addition to a youth lounge and a mezzanine level for the younger children. the response is an elongated cabin clad in a continuous timber skin which envelopes the structure’s façades. the wood will fade to a grey patina over time, allowing the building to blend naturally within its setting.

reiulf ramstad split view mountain lodge designboom
the family home presents a contemporary interpretation of vernacular building techniques
photo by soren harder nielsen

 

 

 

internally, the varied use of internal levels allows the building to adapt to the plot’s gradient, while a separate annex forms an extension of the main lodge. one accesses the cabin beneath the cantilevered glazed volumes, entering a hall with polished in-situ concrete floors. a wooden staircase ascends to the generously proportioned living quarters. the kitchen forms the centerpiece of the home, where a countertop of glass fiber reinforced concrete is cantilevered into the center of the space. further steps then lead to elevated living and dining areas, which provide occupants with a suitable degree of privacy. the extruded structure composes sweeping views, while carefully positioned smaller apertures provide glimpses of the immediate surroundings.

reiulf ramstad split view mountain lodge designboom
the large areas of glazing offer expansive views across the norwegian landscape
photo by soren harder nielsen

 

 

 

the property’s master bedroom opens out onto a gable-shaped window that articulates extensive views of the sky, while at the far end of the hall, the youth lounge features an overhead mezzanine presents vistas of the adjacent ski slope. interior floors and ceilings are lined with knot-free joinery timber, complimented with discrete and concealed openings.

reiulf ramstad split view mountain lodge designboom
photo by soren harder nielsen

reiulf ramstad split view mountain lodge designboom
photo by soren harder nielsen

reiulf ramstad split view mountain lodge designboom
the elevated dining area
photo by soren harder nielsen

reiulf ramstad split view mountain lodge designboom
the main hall splits to form two distinct and clearly defined spaces
photo by soren harder nielsen

reiulf ramstad split view mountain lodge designboom
a countertop of glass fiber reinforced concrete is cantilevered into the center of the kitchen
photo by soren harder nielsen

reiulf ramstad split view mountain lodge designboom
the cabin’s timber skin will fade over time, allowing the structure to blend naturally within its mountainous setting
photo by soren harder nielsen

 

 

project info:

 

type: residential
location: havsdalen, buskerud, norway
program: holiday home
client: private
area: 130 sqm (1,400 sqf)
commission type: direct commission (2011)
completed: 2013
construction: sjemmedal bygg AS
photography: søren harder nielsen, reiulf ramstad arkitekter