reiulf ramstad completes norwegian mountaineering center with pixelated envelope
 
reiulf ramstad completes norwegian mountaineering center with pixelated envelope
sep 15, 2016

reiulf ramstad completes norwegian mountaineering center with pixelated envelope

anchored to the harbor of åndalsnes, a small town in norway, oslo-based architecture firm reiulf ramstad has completed a mountaineering center six years prior to winning the competition in 2009.

reiulf ramstad architects norwegian mountaineering center designboom
the characteristic form can be seen from a distance
image © andrç

 

 

 

the 900 sqm facility by reiulf ramstad arkitekter features a climbing hall with a boulder room, changing rooms, exhibition spaces, café, library, auditorium and administration facilities. the interior programs had helped shape and influence the resulting asymmetric structure, leading to the overall characteristic volume to invoke a geometrical expression. additionally, the center spans across two floors, with the climbing wall housed at the highest point of the building. the pixelated envelope features a checkered pattern of timber and metallic panels, highlighting the location’s famous train tracks of raumabanen and the station area of the town center.

rra-reiulf-ramstad-arkitekter-norwegian-mountaineering-center-designboom-03
the design is based on its function as a mountaineering center and gathering place for locals and visitors
image © sören harder

rra-reiulf-ramstad-arkitekter-norwegian-mountaineering-center-designboom-02
the exhibit spaces showcase areas highlight the history and factors of mountaineering
image © sören harder

rra-reiulf-ramstad-arkitekter-norwegian-mountaineering-center-designboom-02
an angled display wall mimics the mountain topography
image © sören harder

rra-reiulf-ramstad-arkitekter-norwegian-mountaineering-center-designboom-02
windows frame the landscape outside
image © sören harder

rra-reiulf-ramstad-arkitekter-norwegian-mountaineering-center-designboom-02
the interior climbing wall
image © sören harder

rra-reiulf-ramstad-arkitekter-norwegian-mountaineering-center-designboom-02
lower ground auditorium space
image © sören harder

rra-reiulf-ramstad-arkitekter-norwegian-mountaineering-center-designboom-02
there are minimal openings that interrupt the façade
image © sören harder

rra-reiulf-ramstad-arkitekter-norwegian-mountaineering-center-designboom-02
an alternating pattern has been used on the envelope to reference the rain tracks of raumabanen
image © sören harder

rra-reiulf-ramstad-arkitekter-norwegian-mountaineering-center-designboom-02
the entrance is marked by large glass doors on the ground floor
image © andrç

rra-reiulf-ramstad-arkitekter-norwegian-mountaineering-center-designboom-02
image © sören harder

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,905 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine