reMIX studio renovates a former coal factory in a beijing hutong

reMIX studio renovates a former coal factory in a beijing hutong

co(al)-yard: from abandoned factory to vibrant office space

 

led by multi-disciplinary firm reMIX studio, the co(al)-yard is a new office complex located in the historic neighborhood of xuanwumen, beijing. hidden in a small quiet alley and flanked by a primary school on the southeast side and an important roman catholic church on the west side, the plot was formerly occupied by a coal factory that was decommissioned ten years ago and left abandoned ever since. 

 

underneath a thick coat of black dust inherited from the years of the ash-spitting furnaces, pretty much the totality of the plot area was covered, leaving just narrow gaps between the metallic roofs to cast a blade of light to the interiors. 

reMIX studio renovates a former coal factory in a beijing hutong
view of the yard | all images © reMIX studio

 

after freeing up the central yard from a metallic roof structure, three buildings with very different typologies stood around it: on the north side a traditional pitched-roof grey-brick house guarded the entrance, as the last remain of the original hutong fabric; in the west, a warehouse shed with a long sequence of wooden trusses transformed the deep space into a crumbling basilica filled with coal; finally, at the southern end, a red brick boxy building hid in its deep basement the noisy industrial production. 

 

the client’s goal was to redevelop the 800 sqm plot into a flexible office space that would target young and dynamic offices. the brief included a series of functional requirements ranging from conventional small office units to open working spaces, meeting rooms, a dining area and a kitchen. the team at reMIX studio was also asked to design the layout in a way that would allow future tenants to host events and gatherings for large crowds.

remix studio renovates a former coal factory in beijing hutongs 1
the design process

 

 

preserving volume, maximizing function

 

due to the strict preservation guidelines of the historical city center, the renovation had to maintain intact the original volume of the courtyard.  reMIX studio’s intervention therefore focused on a new interface with the garden and redefined the interior spaces, preserving all the original brick structure and reconstructing the industrial pitched roof without trusses, in order to maximize the headroom. 

 

that said, the functions of co(al)-yard are organized as a series of boxes of various sizes piled up within the existing envelope. their different heights depend on their function, while the degree of privacy required and their distribution responds to the pace of the original structure. the ‘negative volumes’ between the boxes provide flexible double-height spaces that can easily incorporate new future functional requirements and create an interesting rhythm of compressions and decompressions along the main axis. 

remix studio renovates a former coal factory in beijing hutongs 8
maximizing double-height spaces within co(al)-yard

 

 

injecting natural lighting and a new circulation path

 

the roof is carved in multiple locations to form light wells and interior gardens, spreading a diffused light throughout all the working areas and generating new views towards the surroundings. the new glazed atriums help organize the functional areas and expand the perceived depth, multiplying it through a series of reflections. they not only provide natural illumination and ventilation to the full depth of the building, but also work as encapsulated fragments of nature that one can contemplate while working.

 

finally, a continuous dark steel ribbon meanders across the whole project to navigate through and connect the three buildings, taking on multiple configurations: a reception entrance, a covered hallway, a mezzanine suspended in the central space or a staircase leading to the rooftop terrace. this band of steel is the physical materialization of the new circulation as well as a memory of the industrial past of the buildings.

remix studio renovates a former coal factory in beijing hutongs 11
a quiet garden with a view

remix studio renovates a former coal factory in beijing hutongs 10
suspended mezzanine

 

remix-studio-coal-yard-beijing-designboom-full-1

layering and transparency to inject more natural light and depth

remix studio renovates a former coal factory in beijing hutongs 6
before and after

remix studio renovates a former coal factory in beijing hutongs 12
view of the water garden in the evening

 

 

1/4
reMIX studio renovates a former coal factory in a beijing hutong
 
interior bamboo garden details
interior bamboo garden details
west facade details
west facade details
ground floor plan
ground floor plan

project info:

 

name: co(al)-yard

area: 800 sqm

year: 2019

design: reMIX studio (chen chen, nicola saladino, federico ruberto, alexandre braleret, liu yangyang, chen si, chen muzhi, zhang mi, duan jintong, chen xinxing, chen yuxuan, hu peiyu, li xin, rita wang)

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

 

edited by: lea zeitoun | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5