repurposed wood shapes up the roof and furniture of converted warehouse in spain

repurposed wood shapes up the roof and furniture of converted warehouse in spain

Judit Falgueras transforms a warehouse into a family home

 

Architect Judit Falgueras revitalizes a disused warehouse from the 1960s in Sant Llorenç Savall, Spain, as a home for a family. The small industrial building originally served as a multifunctional space, mechanic’s workshop, and parking lot. The transformation involved the addition of a new metal structure to support the first-floor slab base and a comprehensive roof rehabilitation. The deteriorating existing truss was replaced with a Vierendel beam, creating a well-lit study on the second floor.

 

The project strategically retained the existing beams, sourced locally, repurposing them for the roof. The wood from the old truss found new life as furniture, serving as shelves, tables, and bathroom cabinets. The first-floor elevation features a timber-framed facade and a lightweight wood roof. Energy efficiency was prioritized through insulation of the backyard facade and party walls.

repurposed wood shapes up the roof and furniture of converted warehouse in spain
all images by Joan Guillamat

 

 

the renovation preserves the distinctive structural elements

 

The distribution on the ground floor encompasses the garage, dining room, kitchen, bathroom, and pantry. The living-dining-kitchen area, now open and unified, establishes a new connection with the outdoors through windows leading to a new terrace and patio. The first-floor layout aligns with the structural order, organizing spaces such as the distributor/study, three bedrooms, a gallery, and a bathroom.

 

The renovation and expansion project by Judit Falgueras maintained the integrity of the original space, converting the existing warehouse into a dwelling while preserving its distinctive elements and the essence of the original structure.

repurposed wood shapes up the roof and furniture of converted warehouse in spain
Judit Falgueras transforms a 1960s warehouse in Sant Llorenç Savall, Spain, into a family home

repurposed wood shapes up the roof and furniture of converted warehouse in spain
the industrial building, once a mechanic’s workshop, and parking lot, undergoes a comprehensive revitalization

repurposed wood shapes up the roof and furniture of converted warehouse in spain
new metal structure supports the first-floor slab base, while the roof sees rehabilitation with Vierendel beams

repurposed wood shapes up the roof and furniture of converted warehouse in spain
wooden beams are repurposed for the roof and furniture elements like shelves, tables, and bathroom cabinets

repurposed wood shapes up the roof and furniture of converted warehouse in spain
the first-floor layout organizes spaces such as the distributor/study, three bedrooms, a gallery, and a bathroom

from-warehouse-to-home-judit-falgueras-spain-designboom-1800-2

the rehabilitation project maintains the warehouse’s integrity preserving its distinctive elements and essence

 

1/6
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 

project info:

 

name: From Warehouse to Home
architect: Judit Falgueras | @juditfalgueras

location: Sant Llorenç Savall, Spain

photography: Joan Guillamat | @guillamat

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

ARCHITECTURE IN SPAIN (612)

RENOVATION ARCHITECTURE AND DESIGN (705)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS (3749)

WAREHOUSE ARCHITECTURE AND DESIGN (19)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5