reSET architecture: farmhouse
 
reSET architecture: farmhouse
feb 12, 2012

reSET architecture: farmhouse

‘farmhouse’ by reSET architecture, ‘s-hertogenbosch, netherlands image © huub smits

 

dutch firm reSET architecture has recently completed ‘farmhouse’, a renovation and extension to a decaying structure positioned within the betuwe region of the netherlands. the clean and minimal addition reflects upon the simple life once lived in the rural area. the existing stucco and brick farmhouse is maintained and preserved, while a glass corridor links a wooden and glass-clad annex building placed behind the historical home. the differing character of the neighboring volumes is clear, although the reduced height of the new wing and natural materiality allows it to begin transitioning and integrating with the encompassing environment and orchard.

reSET architecture: farmhouse approach to residence image © huub smits

in reset architecture‘s project, outward views are framed from an open-plan living space through floor-to-ceiling glazing, while the private spaces are placed within the rooms of the modest farmhouse, viewing the landscape through peephole windows. steel framing and black wooden slats create a refined yet rustic appearance.

reSET architecture: farmhouse side elevation of the new extension and historical farmhouse image © huub smits

reSET architecture: farmhouse new structure behind the farmhouse image © huub smits

reSET architecture: farmhouse view of annex from the orchard with the farmhouse in the background image © huub smits

reSET architecture: farmhouse main entrance image © huub smits

reSET architecture: farmhouse black wooden slats of the front door responds to the new extension image © huub smits

reSET architecture: farmhouse kitchen image © huub smits

reSET architecture: farmhouse outward view from the living space image © huub smits

reSET architecture: farmhouse detail of steel framing and black wooden slats image © huub smits

reSET architecture: farmhouse existing site conditions

project info:

design: reSET architecture, ‘s-hertogenbosch nl project team: theo mathijssen (architect), pieter bardoel floor area: 280 m2 start of design: november 2009 start of construction: january 2011 completion: september 2011 contractor: rosmalenbouw, rosmalen

  • Was all set to say this is an outrage but it is actually well done. The contrast between the farmhouse and the minimalist extension is, indeed, ‘delicate.’ A vast improvement over the attached brick shed.

    Tom P

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,217 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine