residence unfolds around internal courtyards in cypriot barren landscape

residence unfolds around internal courtyards in cypriot barren landscape

christos pavlou brings nature inside ‘House with courtyards’

 

christos pavlou architecture builds a residence standing on a large piece of land located a few kilometres outside of Nicosia, Cyprus, in a barren area with no neighbourhood or much greenery. The design attends to the user’s needs of an outdoor living setting while allowing the natural surroundings to determine the formed structure. The conceptual approach draws from the typology of the traditional Cypriot rural houses, arranging the private zones enclosed within the building’s own boundaries with inner courtyards being the basic structural elements of the residence.

 

The dialectical relationship between indoor and outdoor space transforms the courtyard into a tool of architectural composition, creating interior spaces directly connected to their external environment. Patios and courtyards become integral parts of the design offering protected extensions and gathering spots for outdoor activities. Internal spaces and living zones are organised around courtyards and patios, spread throughout the premises.

residence unfolds around internal courtyards in cypriot barren landscape
a perforated floating wall protects the structure from the western sun | all images by Unseen Views

 

 

the volume forms around three large open courtyards

 

The design team divides the volume of the two-story house into two parts integrating three large courtyards in-between and side by side. All the spaces, both on the ground floor assembling the living areas and on the upper floor organizing three bedrooms, are planned in a linear arrangement and parallel to the green courtyards. Each courtyard serves as an integral component of the interior space influencing the environment of the house. On the ground floor, a double-height courtyard separates spatially yet unites visually and functionally the kitchen from the living room. Two other patios function as exclusive extensions of the living room and the kitchen respectively providing additional space for outdoor activities.

 

On the upper floor, the bedrooms on the west side open onto protected but uncovered continuous long balconies. A perforated vertical wall, appears floating above the ground floor, protecting the bedrooms from the western sun and shielding the noise from an adjacent busy road. The enclosure forms a contact point between the house and the private gardens with the sky and the surrounding landscape. The boundaries begin to blur by bringing the green indoors through the atriums. The residential experience revolves around the inner courtyards and gardens, enabling users to enjoy the intricate shadowplay, the vegetation and the seasonal colors of nature.

residence unfolds around internal courtyards in cypriot barren landscape
the upper floor floats above the courtyards creating distinctive outdoor ground spaces

residence unfolds around internal courtyards in cypriot barren landscape
north-east elevation, the garage is contained within the main body of the house

residence unfolds around internal courtyards in cypriot barren landscape
a double-height courtyard separates spatially and unites visually the kitchen from the living areas

residence unfolds around internal courtyards in cypriot barren landscape
on the upper floor, the bedrooms open onto protected but uncovered continuous long balconies

residence unfolds around internal courtyards in cypriot barren landscape
upper courtyard floor, the enclosure forms a contact point between the house and the surrounding landscape

house-with-courtyards-christos-pavlou-designboom-1800-3

residence unfolds around internal courtyards in cypriot barren landscape
the living experience revolves around the formed courtyards and patios

residence unfolds around internal courtyards in cypriot barren landscape
interior spaces are directly connected to their external environment enjoying the surrounding nature

house-with-courtyards-christos-pavlou-designboom-1800-2

 

1/4
the kitchen area is extended to a private courtyard that serves as an integral part of the interior
the kitchen area is extended to a private courtyard that serves as an integral part of the interior
the dining area enhances the relationship between indoor and outdoor space
the dining area enhances the relationship between indoor and outdoor space
the breakfast area enjoys views of private gardens
the breakfast area enjoys views of private gardens
main elevation, the entrance to the house is achieved through double gated entry points
main elevation, the entrance to the house is achieved through double gated entry points

project info:

 

name: House with courtyards
designer: christos pavlou architecture | @pavlou_christos

location: Nicosia, Cyprus

photography: Unseen Views | @unseen.views

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom
happening now! AXOR makes individual luxury a reality in the bathroom, and reveals its citterio C collection by antonio citterio.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5