kazuteru matumura architects renovates retoyosaki townhouse
all images © yoshiro masuda

 

 

 

toyosaki is a town located 15 minutes walking distance from umeda station, a transportation hub in north osaka, japan. largely a metropolitan area, a plethora of old townhouses are hidden down back alleys and side streets. down one of these lanes, stands kazuteru matumura architects, ‘retoyosaki home’. 

 

the privately owned residence had to be entirely gutted in order to assess the condition of the existing structure/MEP–which was roughly estimated to have originated around 1964. it was then enhanced to meet the latest building codes, and insulation was replaced to achieve 4th grade energy performance requirements of japan. 

retoyosaki home matsumura ikki architects designboom
living space

 

 

 

the space is designed with an open layout, and contains only two interior doors (toilet & bathroom). Other rooms are softly divided by curtains in order to leave the option of freely combining or separating sections. the foyer is luxuriously large considering the home’s 64m2 total floor space, and functions as a vital storage area. original doors and flooring were kept during the renovation process and reused in different contexts and locations. storage, including the main foyer, openly displays the personal items, life, and hobbies of the owners. 

kazuteru matumura architects renovates retoyosaki townhouse
work space

kazuteru matumura architects renovates retoyosaki townhouse
connected kitchen 

kazuteru matumura architects renovates retoyosaki townhouse
soft partition

kazuteru matumura architects renovates retoyosaki townhouse
stairs

kazuteru matumura architects renovates retoyosaki townhouse
front door and foyer

kazuteru matumura architects renovates retoyosaki townhouse
entrance chalk-board and room division 

retoyosaki home matsumura ikki architects designboom
entrance storage 

retoyosakidesignboom02
bedroom

retoyosaki home matsumura ikki architects designboom
bathroom 

retoyosakidesignboom01
side street location

 

 

designboom has received this project through its ‘DIY submissions’ feature, which welcomes readers to submit their own work for publication. see more designboom readers submissions here.