reuter raeber architects develops a house of contrasts with riehen residence reuter raeber architects develops a house of contrasts with riehen residence
jul 20, 2016

reuter raeber architects develops a house of contrasts with riehen residence

reuter raeber architects develops a house of contrasts with riehen residence

 

 

 

designed by reuter raeber architects, this private residence in switzerland uses glass, concrete, wood, and metal to create contrasting interplays of depth, weight, and heft. located near basel, ‘house in riehen’ is a horizontal building embedded into the contours of its plot. while the ground floor has been constructed from concrete, the upper level has been built from wood — creating a dialogue between the two storeys.

reuter-raeber-architects-house-in-riehen-basel-switzerland-designboom-02
the horizontal building is embedded into the contours of its plot
all images by eik frenzel

 

 

 

reuter raeber architects has designed the transition from exterior to interior to be seamless and fluid, with narrow retaining walls enclosing a courtyard. a small stairway delineates the spatial flow of the interiors — leading from the entrance to the living, dining, and kitchen areas — while reinforcing the character of the descending outdoor terrain. seemingly cast in one piece, the floor, fireplace, and two exterior load-bearing shear walls are made of concrete.

reuter-raeber-architects-house-in-riehen-basel-switzerland-designboom-02
narrow retaining walls enclose a small courtyard and pool

 

 

 

above, a solid wood construction comprising four exterior sheer walls and two transverse walls forms the structure of the overlying storey, containing the property’s sleeping accommodation. internally, the wood is left exposed, while glass and metal surfaces provide weather resistance on the building’s exterior. ‘the wood structure rests on two vertical concrete shear walls, cantilevering to the front and back,’ explain the architects. ‘it is stabilized by way of cross-bracing steel tension bars on the east and west-facing windows that hold the two wooden shear walls together. the ceiling on the ground floor is hung front to back by way of tension rods attached to the two transverse steel roof beams.’

reuter-raeber-architects-house-in-riehen-basel-switzerland-designboom-02
the ground level has been constructed from concrete, while the upper storey has been built from wood

reuter-raeber-architects-house-in-riehen-basel-switzerland-designboom-02
glass and metal surfaces provide weather resistance on the building’s exterior

reuter-raeber-architects-house-in-riehen-basel-switzerland-designboom-02
seemingly cast in one piece, the floor, fireplace, and two load-bearing walls are all made of concrete

reuter-raeber-architects-house-in-riehen-basel-switzerland-designboom-02
a small stairway delineates the spatial flow of the interiors

reuter-raeber-architects-house-in-riehen-basel-switzerland-designboom-02
the interiors reinforce the character of the descending outdoor terrain

reuter-raeber-architects-house-in-riehen-basel-switzerland-designboom-02
 upstairs, wooden surfaces are left exposed

reuter-raeber-architects-house-in-riehen-basel-switzerland-designboom-02
the project’s concrete lower level under construction

 

drawings

 

project info:

 

name: house in riehen
location: basel, switzerland
architecture: patrick reuter, lukas raeber
engineering: WMM ingenieure – andreas bayer, gilbert santini
HVAC: beat joss & partner – beat joss
building physics: ehrsam & partner – seraphin burri
photography: eik frenzel

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news