rever & drage designs 'farstadsanden' parking area sensitively along norwegian coast

rever & drage designs 'farstadsanden' parking area sensitively along norwegian coast

oslo-based studio rever & drage architects introduces its ‘farstadsanden’ addition to the national norwegian scenic routes program. sited along the coastal region of hustadvika, the project is comprised of three main components — a parking area, a boundary fence and a toilet building. while the surrounding area and beach are popular for recreation, hiking, surfing and kiting, the former parking and service capacity was inadequate for handling the increasing numbers of visitors.

rever & drage designs 'farstadsanden' parking area sensitively along norwegian coast
images by tom auger, VM produksjon

 

 

rever & drage architects sensitively designs its farstadsanden parking area to maintain a minimal impact on the vulnerable landscape. the parking requirements vary between a typical day, when there maybe only 10-20 parked cars and some peak days when there may be a need for 150 parking spaces. to avoid introducing a large asphalt field that would be largely visible across the agricultural area, the main parking area surface is made of reinforced grass paving. this provides a robust ground cover and at the same time blends into its natural context.

rever & drage designs 'farstadsanden' parking area sensitively along norwegian coast

 

 

to respect the nearby farms, previously bothered by trespassing campers, rever & drage guides visitors with a fence that adapts to the broad norwegian landscape. the wooden rails rise to such a height that offers visitors a place to rest. the fence is constructed with a customized steel I-beam lowered into drainage pipes, and wooden rails slid in from the sides. this method allows the wooden rails to interlock without nails or screws and they can be replaced when needed by reversing the operation. the toilet building is withdrawn, at the end of a line of trees. it contains two toilets, a maintenance room and an outdoor shower. its aluminium construction withstands the harsh weather conditions of the area affected by salt spray.

rever & drage designs 'farstadsanden' parking area sensitively along norwegian coast rever & drage designs 'farstadsanden' parking area sensitively along norwegian coast rever & drage designs 'farstadsanden' parking area sensitively along norwegian coast rever & drage designs 'farstadsanden' parking area sensitively along norwegian coast rever & drage designs 'farstadsanden' parking area sensitively along norwegian coast rever & drage designs 'farstadsanden' parking area sensitively along norwegian coast

rever-drage-architects-farstadsanden-norway-designboom-09

rever & drage designs 'farstadsanden' parking area sensitively along norwegian coast

 

 

 

project info:

 

project title: farstadsanden, norwegian scenic routes
architecture: rever & drage architects 
location: hustadvika, norway
landscape: rever & drage, eirik dalland, grindaker
design team: tom auger, martin beverfjord, eirik lilledrange
engineers: norconsult
builder: solstrand verft, sivert malmedal, lervike
developer: national scenic routes in norway
completion: 2020
photography: tom auger, VM produksjon

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5