architecture firm rever & drage has completed a robust cabin in norway, which comprises a row of enclosures built in different styles. the four structures feature materials and techniques that correspond with their respective different indoor functions, as well as the weather conditions they are expected to handle. ‘the choice of durable materials and a construction to fit the terrain, will give the cabin a long life, even in the harsh weather conditions of this high mountain valley,’ explain the architects.

rever drage cabin
all images by tom auger

 

 

rever & drage designed the project, named ‘cabin at troll’s peak’, for an active family who spend a lot of time outdoors. the family has a lot of equipment, and required a comfortable place to change before and after hiking and skiing trips. a drying area for wet clothes was also a necessary part of the brief. ‘the building is further tailor-made to transport wet hikers from the glassed-in garage via a laundry area, bathroom and kitchen to a soft sofa by the fireplace with a wide panorama window,’ continues the design team.

rever drage cabin
the cabin’s exterior is unified by its deep, dark green color

 

 

at one end of the property, a glassed-in garage also functions as a storage room, fitness/workout room, workshop, and conservatory. here, the room’s traditional wooden joints are exposed, while, to the south, views are oriented towards the scenic peak of the ryssdalsnebba mountain. the home’s living accommodation is laid out in a linear manner, with a large bedroom and bathroom found in the next enclosure. a kitchen is also included in this part of the cabin, which is the largest of the four volumes.

rever drage cabin
the choice of durable materials hopes to give the cabin a long life

 

 

the living room, which has its own separate entrance, has a barrel vault ceiling and panorama window that offers sweeping views of the picturesque landscape. adjacent to the lounge are two small rooms that can function either as extra sleeping quarters or places to work. topped with a green roof, the final volume is a flexible space that can be used as an additional bedroom or as a private study or office.

rever drage cabin
at one end of the property, a glassed-in garage also functions as a storage room

 

 

furthest north, the building’s notching technique is late medieval with large, narrowing logs, while the living room is built with more elegant 19th century notched logs. the kitchen has slim, more modern, square logs with dovetail notches. furthest south is the garage, built in a local timber frame technique and clad with transparent polycarbonate. despite the different materials used, the appearance of the cabin’s exterior is unified by its deep, dark green color, as well as the common direction of the gabled roofs. in this way, the cabin has been conceived as both a single unit and four separate buildings.

rever drage cabin
the volume also functions as a workout room, workshop, or conservatory

rever drage cabin
the living room has a barrel vault ceiling and panorama window

rever drage cabin
the final volume is a flexible space that can be used as an additional bedroom

rever drage cabin
the cabin has been conceived as both a single unit and four separate buildings

rever drage cabin
‘cabin at troll’s peak’ was designed for an active family who spend a lot of time outdoors

 

 

project info:

 

name: cabin at troll’s peak
architects: rever & drage architects
design team: tom auger, martin beverfjord, eirik lilledrange
complete: 2017
location: trolltind, sunndal, norway
area: 140 sqm / 1,507 sqf
photography: tom auger

  • Looks like the client simply could not pick a roof? I like the pegged joints and tapered timbers.

    Jim

    JimCan says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news