richard meier finalizes luxury seamarq hotel in gangneung, south korea richard meier finalizes luxury seamarq hotel in gangneung, south korea
feb 02, 2016

richard meier finalizes luxury seamarq hotel in gangneung, south korea

richard meier finalizes luxury seamarq hotel in gangneung, south korea
image © roland halbe

 

 

 

richard meier & partners has completed gangneung’s seamarq hotel in south korea. the project is composed of two main buildings and supporting facilities nestled into a hill of dense pine trees overlooking the east sea, gyeongpo lake, and the taebaek mountains. the hotel has been rebuilt as part of the region’s revitalization ahead of the 2018 winter olympics in the neighboring city of pyeongchang.

richard-meier-seamarq-hotel-gangneung-south-korea-designboom-02
the scheme is nestled into a hill of dense pine trees
image © roland halbe

 

 

 

the hotel tower is positioned at the plateau’s summit, with the banquet hall located at a lower level connected by a bridge. the approach to the hotel flows around the natural terrain through the forest, offering glimpses and framed views of the gyeongpo canal. the sequence of outdoor spaces and landscape design concepts were developed in collaboration with james corner field operations.

richard-meier-seamarq-hotel-gangneung-south-korea-designboom-02
the fifth floor includes a generous outdoor deck and promontory with an infinity-edge pool
image © roland halbe

 

 

 

the angular form of the building contrasts against the landscape, with a changing silhouette that is perceived differently from various vantage points. floating balconies and articulated planes are expressed in a bright color palette that enables the building to transform throughout the day depending on lighting conditions. the fifth floor includes a generous outdoor deck and promontory with an infinity-edge pool and panoramic views of the ocean. besides offering a place for social events, the sun deck acts as a transitional space between the low rise base and the high rise tower.

richard-meier-seamarq-hotel-gangneung-south-korea-designboom-02
a covered entrance welcomes arriving guests
image © roland halbe

 

 

 

a covered entrance opens to a grand lobby lounge and bar facing the sea. the restaurant is nestled into the existing landscape one level below the lobby and enjoys immediate vistas of both the sea and the beachfront. the spa is a further storey below, with spaces open to the dense vegetation and landscape. a presidential suite is found at the tower’s summit with a generous terrace and courtyard garden with open views in all directions.

richard-meier-seamarq-hotel-gangneung-south-korea-designboom-02
the ground floor includes a grand lobby lounge and bar facing the sea
image © roland halbe

 

 

 

our primary goal for the seamarq hotel has been to create a strong sense of place by enhancing and transforming the existing site in a dramatic way,’ explained richard meier. ‘many of the cues for the design came from the site — its light, its landscape, its topography. perhaps the most important initial decision was to work with the configuration of the land and to design the hotel complex in relation to the existing topography. the design of the hotel is concerned with the making of space, not abstract space, not scale-less space, but space whose order and definition is related to light, to human scale and to the culture of architecture.’

richard-meier-seamarq-hotel-gangneung-south-korea-designboom-02
hotel rooms present sweeping coastal views
image © roland halbe

richard-meier-seamarq-hotel-gangneung-south-korea-designboom-02
the hotel has been rebuilt as part of preparation for the 2018 winter olympics in pyeongchang
image © roland halbe

richard-meier-seamarq-hotel-gangneung-south-korea-designboom-02
the hotel tower is positioned at the plateau’s summit, with the banquet hall located at a lower level
image © roland halbe

 

drawings

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news