rintala eggertsson architects recognizes that shaping a space for a writer is a demanding task – the space must stimulate the inhabitant’s creative process while simultaneously offering a firm framework for their physical needs. with these constraints, the studio saw the opportunity for a dialogue between conflicting needs. in designing the ‘in praise of shadows’ cabin, the studio emphasized this connection between the physical actions of the inhabitant and the mental tasks they will take on.

 

the cabin is part of a writer’s residency program at the maison de l’écriture, a literature institute in montricher, switzerland. 16 international architecture practices were invited to submit proposals in a design competition. the proposal by rintala eggertsson came out as one of 6 winners selected for realization.

rintala eggertsson writers cabin
all images courtesy of valentin jeck

 

 

to integrate the writer’s physical and mental needs, rintala eggertsson architects sought a programmatic hierarchy — ascending from the ‘mundane’ at the bottom — sanitary and storage functions — through the kitchen to the living and sleeping rooms, and finally to the writing room on top. these zones maintain a large degree of interconnectivity due to the fact that they are set on half-levels to each other. while the writer may easily circulate between the living spaces, this topmost zone offers the writer an opportunity for isolation. the writing room serves as an ultimate destination which will not be passed through.

rintala eggertsson writers cabin

 

 

the need for privacy drove the spatial organization of the suspended hut. the designers strove to provide the inhabitant with the chance for both quiet concentration and a sense of independence from the neighboring residents. the designers gave a high degree of specificity in the directionality of each space’s entrance. the entrance to the toilet and the writing room, for instance, are orientated in opposite directions — towards north-west and south-east, and separated them by one and a half floor. similarly, the kitchen and living room face opposite directions and are separated by a half floor. the outward-looking entrances allow the inhabitant to re-connect with the site during moments of transition, as much time is spent within the nest-like interior.

rintala eggertsson writers cabin rintala eggertsson writers cabin rintala eggertsson writers cabin rintala eggertsson writers cabin rintala eggertsson writers cabin rintala eggertsson writers cabin rintala eggertsson writers cabin rintala eggertsson writers cabin rintala eggertsson writers cabin rintala eggertsson writers cabin

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news