risco extends existing clinic in oeiras to create new hospital in two volumes

risco extends existing clinic in oeiras to create new hospital in two volumes

risco has extended the oeiras clinic in portugal and transformed it into the luz hospital. this transformation concerned the construction of a new building adjacent to the existing clinic. in addition to an overall reorganization of the program, the core theme of the project entailed giving the proposed building an entirely different design to the current one, while creating a united image. the strategy involved studying the integration of the architecture, signage, furniture, technology and internal communication, from the initial phases, to produce a global quality hospital.

risco extends existing clinic in lisbon to create new hospital in two volumes

all images by fernando guerra fg+sg

 

 

the new building by risco houses the outpatients’ area, examinations, laboratory clinics and some common services such as administrative offices, staff dining room, cafeteria and esplanade. this is a rectangular volume divided by two outdoor patios at either end, to break the monolithic nature of the form, making it lighter and suggesting at two volumes mainly clad in shiny corrugated ceramic tiles. the west and east façades are made up of large-scale sheets of the same ceramic material, forming a brise-soleil, to protect the offices from sunlight and also increase the hospital’s energy efficiency.

risco extends existing clinic in lisbon to create new hospital in two volumes

 

as the two existing buildings were built in different eras, each with its own character and image, risco decided that the public link between them should have a distinct nature. a light, transparent element, simply juxtaposed against the façades. the space is organized around a dominant central void that links the three storeys and brings daylight into the heart of the building, and two vertical units that structure a circulation ring on each floor, providing connections between work/reception areas and the various waiting zones. with this new design focusing on comfortable ambiences and breaking with traditional models, risco has created a hospital for new generations of clients and doctors.

risco extends existing clinic in lisbon to create new hospital in two volumes

risco extends existing clinic in lisbon to create new hospital in two volumes
risco extends existing clinic in lisbon to create new hospital in two volumes

risco extends existing clinic in lisbon to create new hospital in two volumes

risco extends existing clinic in lisbon to create new hospital in two volumes

risco extends existing clinic in lisbon to create new hospital in two volumes

risco extends existing clinic in lisbon to create new hospital in two volumes
risco extends existing clinic in lisbon to create new hospital in two volumes

risco extends existing clinic in lisbon to create new hospital in two volumes

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5