room 11 completes the second phase of the gasp! walkway and pavilion
image © ben hosking
all images courtesy of room 11

 

 

 

tazmanian studio at room 11 recently completed the second and final phase of the glenorchy arts and sculpture park! (gasp) that includes two pavilions connected by a long curving walkway along elwick bay. the project was the result of a competition completed in 2011, designed to host a series of artistic and performance events in an environment that stitches together land and sea. a 3 km timber decked path is raised off the ground along the bay’s shoreline, removing people from the adjacent highway and rediscovering a landscape that had previously been forgotten. along this newly re-activated space three pavilions offer moments of pause and reflection. 

room 11 completes the second phase of the gasp walkway and pavilion
image © ben hosking

 

 

 

the grove pavilion is located at the center of the arced walkway where it briefly touches upon land, between the constantly texture of the water and matured trees. barbeques and public space provide recreational services to visitors within a subdued black structure that frames the colorful surrounding landscape. continuing eastward down the walkway leads to the wilkinson’s point pavilion born from an existing concrete pad built in the mid 20th century as the foundation for an unrealized bridge. the pavilion, a series of intersecting planes exhibiting various degrees of transparency and filtering of views and colors, cantilevers out over the water framing the site and a large open-air pad capable of hosting large scale events. massive concrete walls support a floating canopy containing an expansive red glass wall and a yellow skylight towards the cantilevered portion. the architecture adopts a simple form, poetic and restrained in the landscape, an experience heightened by its relative isolation from any other man-made developments.

room 11 completes the second phase of the gasp walkway and pavilion
image © ben hosking

 

 

room 11 completes the second phase of the gasp walkway and pavilion
the intersection of planes and colored glass frames the landscape
image © ben hosking

 

 

room 11 completes the second phase of the gasp walkway and pavilion
the existing pad serves as a re-purposed event venue
image © ben hosking

 

 

room 11 completes the second phase of the gasp walkway and pavilion
view of the exterior cantilevering over the water
image © ben hosking

 

 

room 11 completes the second phase of the gasp walkway and pavilion
image © ben hosking

 

 

room 11 completes the second phase of the gasp walkway and pavilion
image © ben hosking

 

 

room 11 completes the second phase of the gasp walkway and pavilion
image © ben hosking

 

 

room 11 completes the second phase of the gasp walkway and pavilion
view through the long axis of the pavilion
image © ben hosking

 

 

room 11 completes the second phase of the gasp walkway and pavilion
restrooms and services
image © ben hosking

 

 

room 11 completes the second phase of the gasp walkway and pavilion
colorful interior of crimson glass and yellow skylight
image © ben hosking

 

 

room 11 completes the second phase of the gasp walkway and pavilion
skylight
image © ben hosking

 

room11_gasp_db_26
elevated timber walkway
image © ben hosking

 

 

room11_gasp_db_27
image © ben hosking

 

 

room11_gasp_db_22
central pavilion
image © ben hosking

 

 

room11_gasp_db_23
image © ben hosking

 

 

room11_gasp_db_24
interior of the pavilion
image © ben hosking

 

 

room11_gasp_db_25
entry pavilion
image © ben hosking

 

 

 

drawings

 

 

project info:

 

 

status: completed
location: glenorchy / tasmania / australia
project architect: thomas bailey
design team: megan baynes, james wilson, aaron roberts, nathan crump, ryan cawthorn, josh fitzgerald.
architect : room11 architects
landscape architects : mcgreggor coxall
builder : fairbrother pty ltd
structural, civil hydraulic engineers : gandy and roberts
electrical engineers : andrew sutherland
water sensitive urban design : designflow
client : glenorchy city council / project ceo pippa dickson
photographer: ben hosking
awards: tasmanian architecture awards – urban design, named award – dirk bolt award for urban design 2014
length: 3km
materials: timber, stainless steel, concrete, glass & paint.
completion: 2013
client: glenorchy city council- funded by the australian government, tasmanian state government and the glenorchy city council