rotterdam centraal station redeveloped by team CS
 
rotterdam centraal station redeveloped by team CS
nov 11, 2013

rotterdam centraal station redeveloped by team CS

rotterdam centraal station redeveloped by team CS
photo by jannes linders
all images courtesy of team CS

 

 

 

‘rotterdam centraal station’ has been redeveloped to represent the transportation hub’s important role not only within the city, but also as part of the european train network. the project, a unique collaboration by benthem crouwel architects, MVSA architects and west 8, accommodates 110,000 passengers per day and has been designed to cater for up to 323,000 daily travelers by 2025.

rotterdam centraal station redeveloped by team CS
the wooden finish of the roof and the granite stone floor ensure a welcoming station concourse
photo by jannes linders

 

 

 

located between a residential area to the north, and the city center to the south, the new building attempts to integrate fully within its dual environment. the transparent hall at the north of the site matches the restrained character of its late 19th century surroundings, making a modest impression, while to the south, a sense of grandeur and arrival is created through an eye-catching roof structure. additionally, an adjoining concourse area directly links the terminal with trams departing outside, as well as with connecting metro lines.

rotterdam centraal station redeveloped by team CS
the brightly lit station hall guides travelers inside
photo by jannes linders

 

 

 

in order to form a connection with ‘rotterdam centraal’s’ past, elements from the former construction, built in 1957, are incorporated within the design. two sculptures cast from the previously existing granite structure sit above the entrance to a vehicle storage facility with room for 750 cars and 5,200 bicycles. additionally, the original sign and station clock are featured as part of the new southern façade.

rotterdam centraal station redeveloped by team CS
the station is flooded with natural light
photo by jannes linders

 

 

 

environmental sustainability has also been considered with 130,000 solar cells, positioned across 10,000 sqm of the 28,000 sqm roof, (one of the largest solar rooftop projects in europe), reducing the building’s carbon dioxide emissions by 8%.

rotterdam centraal station redeveloped by team CS
two sculptures cast from the original granite structure sit above the entrance to a vehicle storage facility
photo by jannes linders

rotterdam centraal station redeveloped by team CS
the station’s former sign and clock are proudly displayed on the southern façade
photo by jannes linders

 

 

project info:

 

location: stationsplein 1, 3013 AJ rotterdam, the netherlands
client: gemeente rotterdam and prorail
team CS: a cooperation between benthem crouwel architects, MVSA meyer en van schooten architecten and west 8
gross floor area: 46,000 sqm (495,140 sqf)
completed: 2013

 

lead architects: jan benthem, marcel blom, adriaan geuze, jeroen van schooten
project team: arman akdogan, anja blechen, freek boerwinkel, amir farokhian, joost koningen, joost van noort, falk schneeman, daphne schuit, matthijs smit, andrew tang, wouter thijssen and joost vos
structural engineer: arcadis and gemeentewerken rotterdam
mechanical services: arcadis and gemeentewerken rotterdam
building physics: arcadis and gemeentewerken rotterdam
contractor: bouwcombinatie TBI rotterdam centraal (BTRC), iemants NV (zuidhal)
photography: jannes linders

  • my mistake: it was CENTRAAL STATION all the way, and on the back it was ROTTERDAM CENTRAAL and it still is.

    Daan
  • Last but not least: it ain’t the original letters either. there used to be letters that spelled ROTTERDAM CENTRAAL. these have been lost after transition into TRAAN LATEN by design studio Bureau Lakenvelder. they changes the name into CENTRAAL STATION and ordered new letters in the same shape but with modern lighting techniques.

    Daan
  • The photo of the tunnel with the sculptures above isn’t of a “vehicle storage facility” rather is a bike/pedestrian street which connects two neighbourhood districts. This is an important distinction!

    David
  • I work a lot on this project in both of the main group: Mvsa and West8 🙂
    Love Rotterdam!! 😉

    fraro

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,235 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine