built around a common playroom, this japanese home celebrates sibling bonds

built around a common playroom, this japanese home celebrates sibling bonds

 

‘With four children’ house by ryuji yamashita 

 

Architect Ryuji Yamashita has completed a two-story home for a family of six in Hokkaido, Japan. Defined by timber accents and open floor layouts, the interiors were designed to preserve the close relationship between the four children while still providing each with their private rooms. ‘We were concerned that having a private room would divide the family, so we decided to create a space where the children can feel connected even when they are in their own rooms,’ the clients share. ryuji yamashita architects created a house where children can feel connected even when they are in private rooms 2

all images © Ikuya Sasaki

 

 

reinforcing the sibling bond while maintaining privacy

 

The space being referred to is a central playroom set up on the first floor as a meeting point that links the four children’s rooms. A 70 cm height difference between the bedrooms and common area required adding steps at every entry point — coming from the ground floor and exiting each children’s room — further emphasizing the playful character of the interior layout. ryuji yamashita architects created a house where children can feel connected even when they are in private rooms 4

 

 

Apart from adding a large window for natural lighting, Ryuji Yamashita (see more here) complemented the play area with two different types of openings to reinforce the family bond, even from a distance. The architect first interrupted the wooden flooring outside the private rooms with glass tiles to create a visual link between both floors. He then fronted each room with a small window set up just above the siblings’ private desks; when all windows are opened, the first floor converts into one large study table for the kids to interact more directly, whenever they feel like it. 

ryuji yamashita architects created a house where children can feel connected even when they are in private rooms 6

 

 

Concluding his design approach, Yamashita notes: ‘We aimed to create a space where you can connect with your family through various senses of distance, rather than the bipolar relationship between a private room and a large room, or between one person and a large number of people.’

ryuji yamashita architects created a house where children can feel connected even when they are in private rooms 3

built around a common playroom, this japanese home celebrates sibling bonds

ryuji yamashita architects created a house where children can feel connected even when they are in private rooms 9

built around a common playroom, this japanese home celebrates sibling bonds

 

ryuji-yamashita-architects-with-four-children-designboom-1800l

 

 

 

1/3
built around a common playroom, this japanese home celebrates sibling bonds
 
built around a common playroom, this japanese home celebrates sibling bonds
 
built around a common playroom, this japanese home celebrates sibling bonds
 

project info:

 

name: With Four Children

location: Hokkaido, Japan

architecture: Ryuji Yamashita Architects

construction: Kobayashi Shoten Co., Ltd

building area: 69.56 sqm 

total floor area: 125.65 sqm

completion: October 2021

photography: Ikuya Sasaki

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5