rzlbd architects proposes mosque design to complement dubai creek harbour masterplan
 

rzlbd architects proposes mosque design to complement dubai creek harbour masterplan

rzlbd architects has unveiled their mosque proposal for a site in dubai creek harbour. rather than become an addition to the creek harbour masterplan, the design intends to give the impression of having always been there. only a few elements on the surface announce the proposed intervention, the most striking of which is the sleek and elegant brass minaret, which together with the dubai creek tower defines and anchors the east-west axis of the masterplan.

rzlbd architects proposes mosque design to complement dubai creek harbour masterplan
all images courtesy of rzlbd architects

 

 

the proposed design by the architects leaves the majority of the site intact as an open public space. the horizontality of this platform contrasts against the verticality of the iconic creek tower. this public ‘mesa,’ creates a public hangout space for the local and global visitors, it offers a place to gather with the air of spiritual awareness, while gazing at the iconic dubai skyline.

rzlbd architects proposes mosque design to complement dubai creek harbour masterplan
sunken courtyard / ablution wall

 

 

in order to protect the sacredness and the serenity of the praying hall, all required activities are accommodated underground. the scheme also comprises a rotated reflection pool which lends its geometry and alignment to the qibla and announces the existence of the sacred space underneath. finally, in dialogue with the reflection pool, there is the void, the sunken courtyard, which provides access to all the building programs. the subterranean structure protects the building components from weathering and creates a thermal mass to dampen the impact of great diurnal variation in outside temperature. while covering the praying hall with the reflection pool reduces the heat gain from the sun within the arid environment.

rzlbd architects proposes mosque design to complement dubai creek harbour masterplan
the grand entry looking back towards the ablution wall and the creek tower beyond

 

to create a sense of elegance, totality and spiritual relevance, the mosque is envisioned as a monolithic-looking structure that emphasizes the building as an entity, with an air of lastingness, quality, and contextual belonging. the material used for the load bearing components of the project is the locally poured in-situ white concrete. by using this material, the architects further adds to the concept of creating a design to complement the dubai and creek harbour area and appear as if it has always been there.

rzlbd architects proposes mosque design to complement dubai creek harbour masterplan
the grand entry looking along the hallway

rzlbd architects proposes mosque design to complement dubai creek harbour masterplan
the grand praying hall (the natural light captured and diffused by the reflection pool above)

rzlbd architects proposes mosque design to complement dubai creek harbour masterplan
view from the arcades towards the grand praying hall

rzlbd architects proposes mosque design to complement dubai creek harbour masterplan
looking from the arcades towards the mihrab

rzlbd architects proposes mosque design to complement dubai creek harbour masterplan

looking from the creek plaza towards the downtown skyline

rzlbd architects proposes mosque design to complement dubai creek harbour masterplan

bird’s eye view over dubai

rzlbd architects proposes mosque design to complement dubai creek harbour masterplan
site plan

rzlbd architects proposes mosque design to complement dubai creek harbour masterplan
axonometric diagram

rzlbd architects proposes mosque design to complement dubai creek harbour masterplan
exploded axonometric diagram

 

 

project info:

 

client: emaar development

program: mosque

location: dubai, UAE

architects: atelier rzlbd / reza aliabadi

project team: reza aliabadi, kiera hughston, arman azar, majid pazhuhi

structure: reinforced concrete

site area: 18500 m2

size (gfa): 9750 m2 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,049 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine