SABO project renovates apartment in former brooklyn factory building
 
SABO project renovates apartment in former brooklyn factory building
sep 19, 2014

SABO project renovates apartment in former brooklyn factory building

SABO project renovates apartment in former brooklyn factory building
all images © SABO project

 

 

 

located inside a former new york die casting factory, SABO project has completely renovated a brooklyn loft that was originally constructed in 1913. after a 1980’s residential conversion, the building’s concrete columns and ceilings were concealed, however the subsequent removal of these partitions has dramatically expanded the space, restoring the original structure’s high roofline.

SABO project doehler brooklyn new york designboom
the apartment is located inside a former new york die casting factory

 

 

 

under the reclaimed ceiling, a new datum line is defined by the height of a series of insertions: custom cabinets, a walk-in closet, glass enclosures and a new mezzanine level. the vertical combination of opacities and transparencies manages privacy while bringing daylight to each area of the design.

SABO project doehler brooklyn new york designboom
a series of insertions includes custom cabinets, a walk-in closet and glass enclosures

 

 

 

brilliant white panels contrast the exposed concrete, with a bespoke collection of wooden containers stretching from the kitchen into the bedrooms; integrating stairs, display shelving and a home office.

 

the bathroom is designed around a diamond shaped ceramic tile that determines all dimensions within the apartment. nine shades of three different colors are combined to create bold graphic patterns and gradients that wrap around the space.

SABO project doehler brooklyn new york designboom
a new mezzanine level is created

SABO project doehler brooklyn new york designboom
the combination of opacities and transparencies manages privacy while bringing daylight to each area

SABO project doehler brooklyn new york designboom
shelving unit detail

SABO project doehler brooklyn new york designboom
brilliant white panels contrast the exposed concrete

SABO project doehler brooklyn new york designboom
the bathroom is designed around a diamond shaped ceramic tile

SABO project doehler brooklyn new york designboom
nine shades of three different colors are combined to create bold graphic patterns

 

project info:

 

project name: doehler
architect: sabo project
location: brooklyn, new york
architect in charge: alex delaunay
area: 124 sqm (1,333 sqf)
year: 2014

  • It is hard to imagine the the factory workers being able to afford such a nice apartment. Perhaps they could be re-engaged to dust all of the new nooks and crannies?

    Adam Brocklehurst
  • This is such a well designed space taking advantage of the light to make the space looks light and airy. Curious to know the concept behind all the storage cases in the kitchen/office/living area, did the occupant request a lot of storage use?

    Michelle

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,214 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine