SABO project has redesigned a paris apartment located inside a 1920s industrial building in the city’s 11th arrondissement. the design intervention is focused on the addition of a central island, which defines both circulation and programs within the renovated space.

SABO project drops an aluminum island in a raw parisian loft
40 aluminum sheets were custom punched, folded, anodized and mounted on a thin metal structure 

 

 

SABO project stripped down the initial apartment to raw concrete, which preserves the industrial heritage of the space. the addition of a central island also serves as a buffer zone between the entrance, main living space, and dressing room. both horizontal and vertical circulation are informed by the island, which ensures there is no need for any walls or partitions.

SABO project drops an aluminum island in a raw parisian loft
the rough ceiling runs uninterrupted throughout the entire apartment

 

 

the exposed concrete ceiling runs continuously throughout the apartment, while circulation establishes a subtle gradation between the main space and more private areas. the island is clad in 40 aluminum sheets that are custom punched, folded, anodized and mounted on a metal structure creating a distinct contrast with the materiality of the raw concrete. the addition of perforated shutters also contributes to a new design language within the home, creating a fluid conversation between old and new.

SABO project drops an aluminum island in a raw parisian loft
the kitchen cabinets extend into a dressing room defined by one side of the aluminum clad island

SABO project drops an aluminum island in a raw parisian loft
the light fixtures and the cabinet handles are all made out of white porcelain

SABO project drops an aluminum island in a raw parisian loft
12 out of the 40 tall aluminum panels are operable shutters or doors mounted on metal frames and rails

SABO project drops an aluminum island in a raw parisian loft
a looping circulation establishes a subtle gradation between the main space and the more private areas

SABO project drops an aluminum island in a raw parisian loft
custom perforations of the aluminum cladding also serve as door handlesSABO project drops an aluminum island in a raw parisian loft
natural light filters into the apartment through polycarbonate panels

SABO project drops an aluminum island in a raw parisian loft
custom-designed perforations of the aluminum panels serve as a light filter when shutters are closed

SABO project drops an aluminum island in a raw parisian loft
a discreet stair leads to the guest bedroom located on top of the island

SABO project drops an aluminum island in a raw parisian loft
the original concrete structure of the loft contrasts with the light metal framing of the island

SABO project drops an aluminum island in a raw parisian loft
the island acts as a large light diffuser at night

 

 


designboom has received this project from our ‘DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by isabel narea | designboom