safdie architects reveals proposed design for abu dhabi's abrahamic family house
 

safdie architects reveals proposed design for abu dhabi's abrahamic family house

safdie architects, the firm led by moshe safdie, has revealed its proposed design for the ‘abrahamic family house’ — a landmark project in the united arab emirates that includes a church, a mosque, and a synagogue. located on abu dhabi’s saadiyat island, the project hopes to strengthen the relationship between the three faiths while providing a platform for dialogue, understanding, and coexistence. submitted as part of an international competition, safdie architects’ scheme was selected as a finalist with the winning proposal put forward by adjaye associates.

safdie architects reveals proposed design for abu dhabi's abrahamic family house
all images courtesy of safdie architects

 

 

each of the three worship halls — the church, the mosque, and the synagogue — is a variation of the sphere. accessed via a shared plaza, these three volumes are set in a body of water, conceived as an oasis within the desert environment. ‘the three worship halls hover above, and reflect in the pond, giving them a sense of magical weightlessness, seeking the ephemeral,’ explains safdie architects. ‘they touch the earth lightly over their foundations, as they rise towards the heavens, shimmering in the light.’

safdie architects reveals proposed design for abu dhabi's abrahamic family house

 

 

the design of each place of worship is specific to each religion’s history, traditions, and rituals. the mosque is placed on the axis of mecca (towards the west); the synagogue, on the axis facing jerusalem; while the church faces north. during the day, the buildings bring in soft filtered light, while at night, the lattice structures glow like giant lanterns. as the three halls employ a common construction methodology and treatment of materials, they form an integrated and unified whole when viewed as an ensemble.

safdie architects reveals proposed design for abu dhabi's abrahamic family house

 

 

the visitor’s center is formed at the intersection of three praying halls. set at the level of the reflecting pond, it is enclosed with glass and surrounded by water on all sides, with views up to the worship halls. the roof of the center forms the plaza above, providing a flat skylight through which daylight shines and adds to the light bouncing off the pond onto the ceiling. see designboom’s previous coverage of the winning proposal here.

safdie architects reveals proposed design for abu dhabi's abrahamic family house

safdie architects reveals proposed design for abu dhabi's abrahamic family house

safdie architects reveals proposed design for abu dhabi's abrahamic family house

safdie architects reveals proposed design for abu dhabi's abrahamic family house

 

 

project info:

 

name: abrahamic family house
location: saadiyat island, abu dhabi, UAE
client: higher committee of human fraternity
architect: safdie architects
lead consultant: mott macdonald
structural engineer: BuroHappold engineering
executive architect: pascal + watson
landscape architecture, landscape design: PWP
size: 6,489 sqm (69,847 sqf)

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,103 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine