sake architects turns an old building in buriram into a thriving café space for locals
 

sake architects turns an old building in buriram into a thriving café space for locals

in the past couple of years, buriram in thailand has seen the birth of many new architectural structures. located on the main highway that leads to the city center, class café – occupying the once old and unused building- is now turning into an attractive destination designed by sake architects (SAR) for this northeastern city’s inhabitants. as the first branch outside of nakhon ratchasima, the neighboring province where the coffee house brand originates, the project brief of the owner includes the wish to have the old-looking structure wrapped in the new building shell — with the current architectural trends being the references.

 

 

looking through the structure’s physical conditions and into the actual demands of both users and owner, sake architects proposes to add an architectural element similar to a ‘sala’ – a semi-outdoor space offering diverse spatial experiences and which can be used to host events. this outdoor addition grants greater flexibility to the house’s functional space, especially on the good-weather day. ‘the 4×15-meter pavilion with the height of 7.5 meters is constructed at the front of the existing building instead of spending the money on wrapping the original structure with a new shell,’ explains the architects.

 

 

 

the structure includes a steel framework for a shorter construction period and relocation when the lease comes to an end. with one of the partners owning a corrugated metal sheet factory, the material is used for efficiency — including the modern aesthetic that the fast-growing city of  buriram needs. while popularly used to construct the solid form of building shells, the material is approached differently with class café — whereby the architect searches for the beauty in the straightforward use of corrugated roofing sheets whose image is often associated with cheap buildings. the sheets, with a standard width and one-meter length, are jointed to the steel structure in horizontal configuration, with 15-centimeter gap between each piece, collectively forming the pavilion that stands six-meter above the base.

 

 

 

furthermore, the visible gaps allow the corrugated sheets to reveal the aesthetic  rendered from their sleek thinness. the structurally solid mass, when complemented by the presence of light, looks visually weightless and airy. on the other hand,  the joints are flexible enough for the sheets to slightly move when encountering a strong wind, while the damaged sheets can be conveniently replaced in the future. with the copious amount of 1,036 sheets and 8,288 joints, the installation is handled with great attention to details, similar to the way a piece of furniture is crafted — where intricacy and time are pivotal to the desired aesthetic appearance and functionality.

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

Save

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    491,190 subscribers
    - see sample
    - see sample