salt architects sets up concrete-block screen to expand educational facility in south africa

salt architects sets up concrete-block screen to expand educational facility in south africa

SALT Architects expands Calling Academy Stellenbosch

 

SALT Architects takes over the design of the new section of Calling Academy Stellenbosch, reflecting a meticulous approach to enhancing functionality and improving space quality in line with the Calling Education non-profit organization’s mission of offering affordable, high-quality education in South Africa.

 

The expansion seamlessly integrates contextual forms and materials, introducing various flexible functions under a continuous tiled roof without altering the school‘s original structure. The design adapts organically to evolving accommodation demands and financial constraints, maximizing the learning environment’s quality connected to the natural beauty of the site while prioritizing cost efficiency. The project includes a laboratory, staff room, offices, classroom, and counseling room, arranged to create a renewed image without structural modifications to the original school. Concrete-block screen walls and extended roof overhangs allow internal spaces to flow, establishing thresholds between interior and exterior.

salt architects sets up concrete-block screen to expand educational facility in south africa
all images by David Savage – SOUTHLAND Photography unless stated otherwise

 

 

flexible spaces are integrated under a continuous tiled roof

 

The addition is strategically placed between the existing school building and sports field, functioning as a pavilion overlooking the surroundings. The widened roofed terrace on the south side serves as assembly, spectator, or overflow space for adjacent rooms. It also operates as a community event space for public rental, contributing to the Calling Education organization’s income. Natural light optimization is a key aspect, with features like skylights made of polycarbonate tiles. The design team at SALT Architects opts for thoughtful material choices throughout the design, including OSB board ceilings. The design fosters outdoor spaces for learners, utilizing locally manufactured and recycled materials to maintain cost-effectiveness. The overall project reflects a commitment to providing top-quality education efficiently while engaging with the community and addressing environmental considerations.

salt architects sets up concrete-block screen to expand educational facility in south africa
concrete-block screen walls and extended roof overhangs facilitate internal space flow

salt architects sets up concrete-block screen to expand educational facility in south africa
various flexible functions are introduced under a continuous tiled roof without altering the original structure

salt architects sets up concrete-block screen to expand educational facility in south africa
seamless integration of contextual forms and materials characterizes the expansion’s design

salt architects sets up concrete-block screen to expand educational facility in south africa
the project maximizes learning environment quality while prioritizing cost efficiency

calling-academy-stellenbosch-salt-architects-south-africa-designboom-1800-2

the project comprises a laboratory, staff room, offices, classroom, and counseling room

salt architects sets up concrete-block screen to expand educational facility in south africa
the addition serves as a pavilion between the school and sports field | image by Nudge Studio

calling-academy-stellenbosch-salt-architects-south-africa-designboom-1800-3

the arrangement creates a renewed image without structural modifications | image by Nudge Studio

 

1/5
a widened, roofed terrace on the south side functions as assembly, or overflow space | image by Nudge Studio
a widened, roofed terrace on the south side functions as assembly, or overflow space | image by Nudge Studio
the design incorporates thoughtful material choices, such as OSB board ceilings | image by Nudge Studio
the design incorporates thoughtful material choices, such as OSB board ceilings | image by Nudge Studio
the project emphasizes cost-effective use of local and recycled materials | image by Nudge Studio
the project emphasizes cost-effective use of local and recycled materials | image by Nudge Studio
ground floor plan
ground floor plan
elevations
elevations

project info:

 

name: Calling Academy Stellenbosch
architect: SALT Architects | @saltarchitects

location: Cape Town, South Africa

photography: David Savage – SOUTHLAND Photography | @southland.photographyNudge Studio

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! on its 35th participation at salone del mobile, pedrali unveiled eleven new collections for indoor and outdoor spaces, including brand new collections and extensions of existing collections! 

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5