samuel lamas' house 28 mimics brazilian landscape
 

samuel lamas' house 28 mimics brazilian landscape

the architecture of the house 28 is as an extension to the deserted lush landscape of the cerrado biome, brazil. a family that sought tranquility and connection with nature commissioned architect samuel lamas to design this urban refuge located 10 minutes away from the national congress of brazil. the area of 7000 square meters enabled to spread 850 square meters of construction on the ground. gardens permeate the volumetry and generous windows of wood and glass connect the experience to the landscape.

samuel lamas' house 28 mimics brazilian landscape designboom
main façade

 

 

a variety of perspectives is revealed while walking through the house — the rooms have different heights that confirm a spatial hierarchy. extensive walls, coated with polymer mortar, define fluid spaces and openings positioned in all directions integrate the living areas. the large window frames are mostly positioned east-west and the walls north-south — this orientation allows for a dramatic natural light effect during sunshine and sunset, and open views across the house. independent bedrooms facing east ensure privacy for family members — all three suites have a balcony and a metal trellis for climbing plants. the windows there, when opened, serve as seats either for the bedroom or the balcony.

samuel lamas' house 28 mimics brazilian landscape
stairs to the woods

 

 

the landscape colors are maintained in the house materials: the tile floor and walls have the same color of the reddish earth of brazil. the window frames and the lining of ipe wood, contribute to the sense of belonging. the metal roof structure in corten steel also mimics the vegetation.

samuel lamas' house 28 mimics brazilian landscape
living room

 

samuel lamas' house 28 mimics brazilian landscape
living room and terrace

 

samuel lamas' house 28 mimics brazilian landscape designboom
gardens are interspersed with the house

 

samuel lamas' house 28 mimics brazilian landscape
introspective garden for the kitchen

 

samuel lamas' house 28 mimics brazilian landscape
the rugs define spaces at the dining room, entrace and kitchen

 

samuel lamas' house 28 mimics brazilian landscape

 

samuel lamas' house 28 mimics brazilian landscape
the light effect during sunset

 

samuel lamas' house 28 mimics brazilian landscape designboom
a green wall divides the house from the neighboor

 

samuel lamas' house 28 mimics brazilian landscape
the white marble pool has a bench in its entire lenght for conversation

 

samuel lamas' house 28 mimics brazilian landscape

 

project info:

 

architects: equipe lamas

location: brasília, brazil

architect in charge: samuel lamas

team: samuel lamas, ruy lamas, anderson magallães

area: 850 sqm

year: 2016

engineering and incorporation: ruy lamas

interior design collaborator: joão carlos, ramos magalhães

landscape: joão fausto maule

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,119 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine