SANAA proposes transparent spheres for nobel headquarters
 
SANAA proposes transparent spheres for nobel headquarters
dec 03, 2013

SANAA proposes transparent spheres for nobel headquarters

SANAA proposes transparent spheres for nobel headquarters
image © nobelhuset AB

 

 

 

SANAA‘s proposal for the nobel center headquarters in stockholm, sweden, features six transparent spheres of varying proportions crafted to reflect the city’s undulating skyline. designed to serve as both a place of learning and an site of relaxation, the ‘nobel sphere’ competition entry would form a new civic forum for the region, open to the public all year round.

 

 

SANAA proposes transparent spheres for nobel headquarters
a new park will be open to the public throughout the year
image © nobelhuset AB

 

 

 

the globed volumes merge and intersect, creating a series of spaces which feel connected to all parts of the site. the transparent skin of the design ensures that interior areas form a constant and direct bond with the surrounding context, cementing the center’s relationship with the waterfront, and offering unobstructed views to other parts of the city.

 

 

SANAA proposes transparent spheres for nobel headquarters
the transparent skin of the structure ensures a close relationship with the surrounding area
image © nobelhuset AB

 

 

 

the zero energy building provides comfortable conditions for its occupants throughout the year. during warm summer months the interior is shaded and cooled naturally, clad with retractable photovoltaic membranes, while advanced ventilation systems ensure that air is constantly circulated and recycled. throughout sweden’s cold winters, the spheres become warm and inviting glowing beacons, offering respite from the external climate.

 

for designboom’s further coverage of the nobel center headquarters competition entries click here.

 

 

SANAA proposes transparent spheres for nobel headquarters
the auditorium provides panoramic views across stockholm, using the city as a backdrop
image © nobelhuset AB

  • Wind resistant? Keeping them clean? Lot of Windowlene? Pretty though.

    Iain Campbell
  • At first glance, it reminds me of the proposed “Academy of Motion Pictures Museum” in Los Angeles.
    Why six speres though?

    R.Fernandez
  • Beautiful…but not possible. Unless the glass is bomb/bullet proof for safety reasons, and imagine if they give the Nobel price to someone people hate or do not deserve it, imagine that guy getting the price from the hand of the King of Sweden and/or dinning, with demonstrators in the background. The Nobel price to Milton Friedman comes to my mind.

    Xman

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,328 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine