sanitas studio reveals urban nature sanctuary wyne in thailand
 
sanitas studio reveals urban nature sanctuary wyne in thailand
mar 11, 2014

sanitas studio reveals urban nature sanctuary wyne in thailand

sanitas studio reveals urban nature sanctuary wyne in thailand
images © chaichoompol vathakanon
all images courtesy of sanitas studio

 

 

 

based on the idea of an oasis that eventually reveals itself, local firm sanitas studio has completed the landscape design and façade for a high rise in the center of bangkok in thailand. the ‘wyne sukhumvit condominium’ has a four storey carpark that was treated by peeling away its exterior skin and integrating a vertical garden into it. lines of folded stainless steel strips reflect the natural elements to help heighten the contrast between the plants and the built form. the surrounding site consists of a series of new developments, but is lacking in recreation areas and public parks, so the designers wanted to develop the location as a retreat in itself.

 

sanitas-studio-urban-sanctuary-wyne-designboom02
the façade is based on the idea of revealing

 

 

planting was placed in every possible area including: a walkway around the building foot print, a herb plot within a sculpture garden, a vertical green wall on the façade and a rustic sanctum by the swimming pool. in order to further the concept of revealing, the water on the fifth level is framed by strips of timber trellis, while the sculpture garden is constructed from a topography that eventually unveils different shapes.

sanitas-studio-urban-sanctuary-wyne-designboom03
the ‘revealing’ facade consists of folded stainless steel elements

 

 

a large pattern was created on the ground floor by combining both hard and soft landscaping that wrap around the entire foot print of the building. the garden also features a mirror wall, which at first appears to define the space, but then looks as if it is disappearing with the wind as it gently blows on the pixellated pieces. the urban oasis seeks to help enliven residents and provide somewhere relaxing away from the surrounding concrete jungle.

sanitas studio reveals urban nature sanctuary wyne in thailand
aerial view of the sculpture garden

 

sanitas-studio-urban-sanctuary-wyne-designboom04
the sculpture garden

 

sanitas studio reveals urban nature sanctuary wyne in thailand
a large mirror wall lines the sculpture garden

 

sanitas studio reveals urban nature sanctuary wyne in thailand
wooden trellis runs along the edge of the swimming pool on the 5th Floor

 

sanitas-studio-urban-sanctuary-wyne-designboom05
(left) mirror wall detail
(right) the swimming pool trellis

 

sanitas studio reveals urban nature sanctuary wyne in thailand
a foliage mobile

 

 

project info:

 

landscape architect: sanitas studio co., ltd.
project name: wyne sukhumvit condominium by sansiri
completion date: november 2012
location: bangkok, thailand
land area: 4,293 sq.m.
client: sansiri plc
project director: sanitas pradittasnee
project designer: vongvaritt siwatwarasuk
project team: rachaniporn tiempayotorn, amisa ruksiam, ronarong chompoopan, idsared komanee, supavadee nimawan
architect: db studio
photographer: chaichoompol vathakanon

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,033 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine