SAOTA balances work and play at ‘kloof 151’ in cape town
image © SAOTA
all images courtesy of SAOTA

 

 

 

‘kloof 151’ is a private residence nestled into the verdant hills overlooking the clifton beaches in cape town, south africa. designed by local firm, SAOTA, the home is tectonically-rich system of dematerialized planes and expertly composed voids and masses. the upper level double height space opens up to a landing that invites in the expansive ocean horizon and carved coast. to the south, the study and meeting are separated from the main open plan living area, which extends outdoors with terraces to the north and west. cantilevered balconies and hardwood screens provide shade, tempering the exterior space for year-round occupancy. an in-ground swimming pool hovers over the northern corner and in effect, appears to flow into the ocean.

 

 

SAOTA uses line to reframe the ocean at kloof 151 in cape town
the sun-soaked main entrance provides a warm welcome
image © SAOTA 

 

 

SAOTA uses line to reframe the ocean at kloof 151 in cape town
terraces extended the living rooms outdoors, and horizontal wooden screens make it comfortable in the south-african sun
image © SAOTA

 

 

SAOTA uses line to reframe the ocean at kloof 151 in cape town
in intimate lounge overlooks the dense ‘fynbos’, natural fauna of the adjacent table mountain nature reserve
image © SAOTA

 

 

SAOTA uses line to reframe the ocean at kloof 151 in cape town
a double height space breaks up the open floor plan
image © SAOTA

 

 

SAOTA uses line to reframe the ocean at kloof 151 in cape town
the infinity pool wraps the northwest corner of the house
(left): looking east, native vegetation surrounds the terraces
(right): looking to the west, the edge of the pool appears to meet the ocean at sunset
image © SAOTA

 

 

SAOTA uses line to reframe the ocean at kloof 151 in cape town
overlooking clifton beaches as sunset
image © SAOTA

 

 

SAOTA uses line to reframe the ocean at kloof 151 in cape town
views of mountain slope and lion’s head to the north and west
image © SAOTA

 

 

SAOTA uses line to reframe the ocean at kloof 151 in cape town

 

 

 

project info:

project name: kloof 151
location: clifton, cape town
architects: saota – stefan antoni olmesdahl truen architects
project team: philip olmesdahl, stefan antoni & johann van der vyver
interior design: antoni associates
project team: mark rielly & ashleigh gilmour

Save