saunders architecture: tower studio
 
saunders architecture: tower studio
may 02, 2012

saunders architecture: tower studio

‘tower studio’ by saunders architecture, fogo island, newfoundland, canada image © bent rené synnevåg all images courtesy of saunders architecture

 

 

 

the last recently completed structure within the ongoing series of six, the ‘tower studio’ designed by norwegian practice saunders architecture overlooks shoal bay on fogo island in newfoundland, canada. a black silhouette amidst the rocky landscape, the angular and twisting exterior form reveals a singular fenestration which doubles as both awindow and skylight. the 3-storey building is accessible by hiking the rocky coastline from nearby towns or by walking along a 12 inch wide boardwalk formed from weathered planks leading from a busy road through an encompassing bog to the main entrance. during construction, the narrow path was used to transport materials in wheel barrows, protecting the delicate ecosystem of lichens.

 

at the entry door, a triangulated facet of the facade extends overhead to form a sheltering canopy. a ground level fireplace, kitchenette and compost toilet service the transient residents. a stairway leads to the first level studio which is enclosed with a slanted wall, allowing artists to lean against the surface and gaze through the opposing triangular window which floods the studio with a soft, northern daylight.

saunders architecture: tower studioboardwalk leads through a bog from a busy road image © bent rené synnevåg

see designboom’s previous coverage of the completed buildings within the shorefast foundation and fogo island arts corporation initiative, including the bridge studio, long studio and squish studio.

saunders architecture: tower studio boardwalk hovers above the bog image © bent rené synnevåg

saunders architecture: tower studio twisting exterior reveals a triangular window skylight image © bent rené synnevåg

saunders architecture: tower studio black exterior forms an angled silhouette against the natural scenery image © bent rené synnevåg

saunders architecture: tower studio (left) view from the bog (right) entrance images © bent rené synnevåg

saunders architecture: tower studio image © bent rené synnevåg

saunders architecture: tower studio entry level image © bent rené synnevåg

saunders architecture: tower studio the second floor is accessed with a ladder from the first floor image © bent rené synnevåg

saunders architecture: tower studio inclined interior walls image © bent rené synnevåg

saunders architecture: tower studio triangular window / skylight image © bent rené synnevåg

saunders architecture: tower studio image © bent rené synnevåg

saunders architecture: tower studio image © bent rené synnevåg

saunders architecture: tower studio image © bent rené synnevåg

saunders architecture: tower studio image © bent rené synnevåg

saunders architecture: tower studio image © bent rené synnevåg

saunders architecture: tower studio image © bent rené synnevåg

saunders architecture: tower studio image © bent rené synnevåg

saunders architecture: tower studio image © bent rené synnevåg

saunders architecture: tower studio site plan

saunders architecture: tower studio floor plan / level 0 1. entry 2. kitchen counter 3. WC

saunders architecture: tower studio floor plan / level 1 4. studio

saunders architecture: tower studio floor plan / level 2 5. gallery 6. void

saunders architecture: tower studio section

saunders architecture: tower studio elevation

saunders architecture: tower studio elevation

saunders architecture: tower studio elevation

saunders architecture: tower studio section detail

saunders architecture: tower studio hatchway detail

project info:

client: shorefast foundation and the fogo island arts corporation architect: saunders architecture – bergen, norway team architects: attila béres, ryan jørgensen, ken beheim-schwarzbach, nick herder, rubén sáez lópez, soizic bernard, colin hertberger, christina mayer, olivier bourgeois, pål storsveen, zdenek dohnalek associate architect: sheppard case architects inc. (long studio) structural engineer: dba associates (long studio) services engineer: core engineering (long studio) builder: shorefast foundation construction supervisor: dave torraville builders: arthur payne, rodney osmond, edward waterman, germain adams, john penton, jack lynch, roy jacobs, clarke reddick construction photos: nick herder size: 50 m2 location: fogo island, newfoundland, canada status: finished 2011

  • Thats so boring I saw stuff like that a million times.

    hyperglobalmax
  • i don’t think i would want to live in that place. lovely but so lonely!

    Michael Tadeo
  • Beautiful.
    Would like to see a follow-up story in a year, to show how the structure is being used, ( interior spaces) how it has held up, and any unanticipated impact on the surrounds.

    potentialpete

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,220 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine