schemata architecture office: aesop tokyo aoyama shop
 
schemata architecture office: aesop tokyo aoyama shop
dec 22, 2010

schemata architecture office: aesop tokyo aoyama shop

‘aesop aoyama shop’ by schemata architecture office in tokyo, japan all images courtesy schemata architecture office photography by alessio guarino

 

 

 

japanese architect jo nagasaka of schemata has designed the first aesop shop in tokyo. housed in the asada building in aoyama, where a produce store used to stand, the renovation project largely incorporates wasted materials from an abandoned house in nakano-ku to create a simple retail space that fuses the traditional with the modern.

schemata architecture office: aesop tokyo aoyama shop view from the entrance

 

 

 

approaching the design process in an almost formulaic manner, nagasaka combined the skeleton of the produce store, materials of the soon-to-be-demolished ‘murazawa house’, and the transformative behavior of architecture in which new purposes and programs arise from old sets, to create a transparent store that reflects aesop’s range of hair and skin products. the display stands are constructed from bundles of wood columns from the old residence; the shelves are created from used wooden panels; details such as the door handles, washroom mirrors, and testing stations all incorporate upcycled materials.

schemata architecture office: aesop tokyo aoyama shop counter space

schemata architecture office: aesop tokyo aoyama shop washing sinks integrated to the display wall

schemata architecture office: aesop tokyo aoyama shop

 

 

schemata architecture office: aesop tokyo aoyama shop

 

 

schemata architecture office: aesop tokyo aoyama shop

 

 

schemata architecture office: aesop tokyo aoyama shop

 

 

schemata architecture office: aesop tokyo aoyama shop (left) display wall (top right) entrance (bottom right) old murazawa house

 

 

schemata architecture office: aesop tokyo aoyama shop (top row: left to right) tester boxes are made out of an old medicine box from the murazawa house door handles are made from steel with bits of old wooden furniture from the murazawa product wall is constructed from refurbished old wood display areas are made from the columns of the murazawa house

 

 

(bottom row: left to right) water pipes are made visible by digging a long ditch and pouring epoxy resin over the pipes man holes are also treated the same way with epoxy resin mirrors in the washroom are from an old dresser from the murazawa house gaishi-biki is the same old style japanese electrical system often found in old wooden houses

 

 

schemata architecture office: aesop tokyo aoyama shop floor plan

 

 

schemata architecture office: aesop tokyo aoyama shop section

 

 

project info:

 

principal use: shop structure: reinforced concrete total floor area: 74.89 m2 office area: 28.66 m2 shop area: 46.23 m2 construction: sekiguchi corporation epoxy: syuhei nakamura

  • I love this project and the fact that old is treated with the same respect as new and the two are juxtaposed poetically …

    negAr

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,994 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine