the newest education facility for HU university of applied sciences in the netherlands by schmidt hammer lassen architects is a compact, eight-floor building defined by bold, graphic lines. home to eight educational institutes, the 22,310 sqm structure’s different spaces are connected with a web of stairways, escalators, and indoor bridges crisscrossing over its main atrium.

 schmidt hammer lassen connects dutch university's facilities with crisscrossing stairwaysall images by adam mørk, courtesy of schmidt hammer lassen architects

 

 

situated in utrecht’s heidelberglaan street, schmidt hammer lassen‘s new building is one of the five completing the kasbah masterplan; an effort to consolidate the HU university’s footprint, whose previously independent institutes were spread across some 30 locations around the city. the home of eight such educational facilities in the economics, management, information communication and technology, and media and communication sectors, the building features an interwoven interior layout that encourages different users to intersect within it.

 

 

the exterior façade features neutrally-colored anodized aluminum cladding, with one color dissolving into the next to create a gentle patchwork effect. from the east side of the building, two 90-seat lecture halls, an advanced television studio for the media school, and a meeting center can be identified by the solid patches of cladding. on the opposite side, a new inner courtyard is created towards the neighboring student housing block, which steps up towards the east façade to allow it to connect with the existing structures.

 schmidt hammer lassen connects dutch university's facilities with crisscrossing stairways

 

 

schmidt hammer lassen has linked the exterior and interior of the building using the moiré pattern of the aluminum cladding, which can be found not only on the exterior façade, but also on the internal staircases. the perforation on the staircases plays a role in the acoustics of the space,while beneath them are sound absorption materials that dampen the noise made by the thousands of people using the building daily.

 

 

the ground level of the school is designed to erase the boundary between indoor and outdoor by putting educational activities on full display through full-length windows. this transparency extends into the design of two lecture halls, that feature glass walls and a retractable wall similar to a garage door which can open up completely to allow connectivity with the main entrance hall. moving up through the atrium, each of the university’s institutes has a dedicated student and faculty center within the building, which serves as the ‘beating heart’ of each department, and are spread out among the top six floors.

 

 

more than 60 classrooms, two smaller lecture halls that each seat 90 people, and 20 project group rooms, are located throughout the building, all of which are shared across institutes. timber boxes placed along the central atrium are concentration workspaces fit for one or two people to meet or study.  the white, off-white and timber color scheme of the university’s interior is accented with a pop of chartreuse that lines the three escalators that transverse the atrium.

 

‘the hu university of applied sciences was a spatial design challenge with more than 5,800 students, faculty and visitors moving through the 3,000-square-metre footprint of the building daily,’ mentions kristian ahlmark, partner and design director copenhagen at schmidt hammer lassen. ‘in order to create a social gathering place and bring natural daylight deep into the heart of the building, we placed meeting and study rooms around the atrium so that it came to function as a vertical city hall that connects to the city square of the ground floor. the space is then tied together with large, iconic escalators and the movement of people between floors becomes part of the experience of the space.’

 

 

 

  

 

 

 

project info:

 

client: HU university of applied sciences

lead architect: schmidt hammer lassen architects

architectural engineering: k-support

contractor: strukton workshphere & besix

structural engineer: imd

M&E: deerns, W4Y

acoustics and fire safety: peutz

sustainability: W4Y

building area: 22,310 m2

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news