school expansion's louvered facade opens entirely toward the swiss alpine landscape

school expansion's louvered facade opens entirely toward the swiss alpine landscape

Comamala Ismail Expands School Infrastructure in Grimisuat

 

Comamala Ismail Architectural Practice takes over the expansion of a school infrastructure in Grimisuat, Switzerland. In response to a surge in population and the demand for enhanced structure, the Swiss commune of Grimisuat initiated a school extension project by holding an architectural competition in 2014. Sitting at an altitude of 880 m, the expansion of the existing school campus features a dynamic louvered facade and seamlessly integrates with the natural slope of the site, fostering connections between outdoor spaces on different levels. The meticulously positioned new building accommodates classrooms, a library, a 300-person meeting room, municipal archives storage, and changing rooms for outdoor sports activities. Recognized for its precision and ability to harmonize with the landscape, the extension has become a central and dynamic hub for the village.

school expansion's louvered facade opens entirely toward the swiss alpine landscape
all images by DMK Photography – Adrien Barakat

 

 

new volume’s precise position harmonizes with the landscape

 

The design by Comamala Ismail Studio and its thoughtful placement complements the existing school, preserving the wooded landscape to the south and enhancing the planted area. The western volume, along with the other structures on-site, establishes spatial equilibrium and creates quality outdoor spaces. The cube design, strategically positioned, offers multiple faces and access points at various levels, fostering diverse uses of space throughout the day. Inside, double-height staircases seamlessly connect floors, incorporating double-height elements that enrich the spatial experience and provide expansive views of the surrounding landscape. The entire complex benefits from panoramic vistas, making it a functional and harmonious addition to the community’s infrastructure.

school expansion's louvered facade opens entirely toward the swiss alpine landscape
the new campus seamlessly integrates with the natural slope, linking outdoor spaces at different levels

school expansion's louvered facade opens entirely toward the swiss alpine landscape
the school extension’s flexible and open design offers versatile uses of space

school expansion's louvered facade opens entirely toward the swiss alpine landscape
double-height openings and large skylights provide expansive views of the surrounding landscape

school expansion's louvered facade opens entirely toward the swiss alpine landscape
the design complements the existing school, preserving the southern wooded landscape

school expansion's louvered facade opens entirely toward the swiss alpine landscape
the western volume and other structures create spatial equilibrium and quality outdoor spaces

school-campus-grimisuat-switzerland-comamala-ismail-designboom-1800-2

the strategically positioned cube design offers multiple faces and access points at various levels

school expansion's louvered facade opens entirely toward the swiss alpine landscape
Comamala Ismail Architects takes over the expansion of Grimisuat’s school infrastructure

school expansion's louvered facade opens entirely toward the swiss alpine landscape
the new building houses classrooms, a library, a 300-person meeting room, archives, and sports facilities

school-campus-grimisuat-switzerland-comamala-ismail-designboom-1800-3

harmonizing with the surrounding landscape, the extension serves as a dynamic village hub

 

1/16
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 

project info:

 

name: School campus, Grimisuat

architect: COMAMALA ISMAIL | @comamalaismail

design team: Marie Frund-Eggenschwiler, Véronique Heissler

collaboration: Atelier Jordan

client: Municipality of Grimisuat

construction: Balet et Ravaz – Direction des travaux, CSD – Ingénierie civile, Enerconseil – Ingénierie CVS, Protech – Ingénierie électrique, SBIS – Sécurité incendie, Amstein + Walthert – Acoustique du bâtiment, Préface – Façade

location: Grimisuat, Switzerland

photography: DMK Photography – Adrien Barakat | @adrien_barakat

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom
happening now! discover how the free app, bloomberg connects, makes any gallery experience more interactive and engaging with exclusive content, not only for those visiting in person, but to anyone around the world! 

ARCHITECTURE IN SWITZERLAND (235)

COMAMALA ISMAIL (4)

FACADES (230)

SCHOOL ARCHITECTURE AND DESIGN (685)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5