loading video...

sculptural saw-tooth roof tops kenji ido's white residence in japan

kenji ido creates a sculptural dwelling with a saw-tooth roof

 

Kenji Ido designs a sculptural white wooden house in Ota City, Tokyo, Japan, accentuated by a distinctive saw-tooth roof. Echoing its surroundings, where the urban sprawl meets the tranquil rice fields, the one-story residence adopts a dynamic zigzag layout, anchored by a central courtyard. Overcoming challenges of privacy and natural lighting, the architect strategically harnesses volumetric design and precise placement of openings to flood the living spaces with light, ensuring harmony between the facade and interior realms.

sculptural saw-tooth roof tops kenji ido's white residence in japan
all images by Yohei Sasakura

 

 

house in ota ensures privacy and promotes natural lighting

 

The architect proposes a saw-tooth roof, historically used in industrial and manufacturing buildings, to fill the house’s interior with natural light. To ensure privacy, Kenji Ido strategically minimized window sizes at eye level on the roadside, instead giving space to expansive windows facing the enclosed courtyard, shielded from its surroundings by a towering wall. The geometrical form of the shell and the choice of the white color for its facade make house in Ota look like a sculpture.

sculptural saw-tooth roof tops kenji ido's white residence in japan
Kenji Ido strategically minimized window sizes at eye level on the roadside to ensure privacy

 

 

light-reflecting ceiling illuminates house in ota

 

An interior reflecting the characteristic saw-tooth shape of the rooftop expands underneath it, to create a series of sculpture-like spaces. Kenji Ido opted for minimalistic details, with broad ash floors, pristine white walls, and sunlit surfaces. As the sun’s angle shifts with the seasons, its rays bounce off the ceiling in winter, illuminating the space like a natural reflector. From the entrance, through the hallway, living area, dining room, and into the children’s quarters, the layout winds along, offering glimpses of the serene courtyard. Bay windows jut out at angles, framing views of cherry blossoms in spring along the Daimon River. Even utilitarian spaces like the bathroom are infused with light, courtesy of high windows that flood the area with sunlight.

sculptural saw-tooth roof tops kenji ido's white residence in japan
the residence adopts a distinctive zigzag layout

sculptural saw-tooth roof tops kenji ido's white residence in japan
the saw-tooth roof, historically used in industrial and manufacturing buildings, fills the house with natural light

sculptural saw-tooth roof tops kenji ido's white residence in japan
the architect places a courtyard in the center of the building

kenji-ido-saw-tooth-roof-residence-white-sculpture- japan-designboom-1800-01

the residence is located where the expanding urban area meets the surrounding rice paddies

sculptural saw-tooth roof tops kenji ido's white residence in japan
kenji ido opted for minimalistic details in the interior design

sculptural saw-tooth roof tops kenji ido's white residence in japan
the sun rays bounce off the ceiling in winter, illuminating the space

kenji-ido-saw-tooth-roof-residence-white-sculpture- japan-designboom-1800-02

house in Ota is designed to accommodate a family of five

sculptural saw-tooth roof tops kenji ido's white residence in japan
an interior reflecting the characteristic saw-tooth shape of the rooftop creates a series of sculpture-like spaces

sculptural saw-tooth roof tops kenji ido's white residence in japan
large windows offer glimpses of the courtyard

sculptural saw-tooth roof tops kenji ido's white residence in japan
high windows flood the area with sunlight

 

1/4
broad ash floors, pristine white walls, and sunlit surfaces characterize the interior
broad ash floors, pristine white walls, and sunlit surfaces characterize the interior
even utilitarian spaces like the bathroom are infused with light
even utilitarian spaces like the bathroom are infused with light
bay windows jut out at angles, framing views of the surrounding area
bay windows jut out at angles, framing views of the surrounding area
architectural outdoor lighting complements the structure
architectural outdoor lighting complements the structure

project info:

 

name: House in Ota
designer: Kenji Ido | @kenjiido
location: Ota City, Tokyo, Japan
photographer: Yohei Sasakura | @yoheisasakura

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: thomai tsimpou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

architecture in japan (1503)

architecture in tokyo (314)

residential architecture and interiors (3862)

rooftop architecture and design (110)

wood and timber architecture and design (927)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5