seARCH's wss - residence finds its own privacy in a urban area using architectural planning
 

seARCH's wss - residence finds its own privacy in a urban area using architectural planning

the ‘wss – residence’ project has been created with help from the client’s program and involvements since the first brief to the construction. the private house is set in a land plot located in bangkok, thailand, connecting with the family compound which has an open ground lawn. the site is prestigious since it is surrounded with low-rise condominium buildings and there are not many plots of land in the area with private houses.

seARCH's wss - residence finds its own privacy in a urban area using architectural planning
the site is prestigious since there are not many plots of land in the area

 

 

the site is quite narrow and rectangular, and the building efficiently occupies the maximum length of the land. the ‘wss – residence’ has to fit in gently with all the existing houses in the master plan. thai based seARCH OFFICE has designed most of the openings facing the courtyard while having a solid wall back to the high building neighbors. the architecture design of this private house is based on the composition between the solid ‘mass’ and the solid ‘void’.

seARCH's wss - residence finds its own privacy in a urban area using architectural planning
seARCH has designed most of the openings facing the courtyard while having a solid wall back to the neighbors

 

 

the family members warmly live together in the 3-storey residential building. seARCH has planned for each member to have a private and functional space and, at the same time, joined with the family area on the first floor. the house planning is initially planned to have pocket decks sorted in the mass. these are the pool, a wooden porch, and a small garden.

seARCH's wss - residence finds its own privacy in a urban area using architectural planning
cedar shingle, normally used for roofing, is reintroduced to perform in vertical gesture

 

 

the client appreciates natural ventilation rather than air conditioned one. so, the house is carefully design to catch the natural air as much as possible, by orienting the void in such a way that, on a nice day, there is no need for air condition. the cedar shingle, normally used for roofing, is reintroduced to perform in a vertical gesture. the unique texture of the shingle volume, turns the solid cube masses into a light weight geometry volume. the mass seems to have cedar brown feathered skin.

seARCH's wss - residence finds its own privacy in a urban area using architectural planning
the unique texture of the shingle volume

 

 

the scale of the space and the material arrangements, make this house seamlessly link to the original family house from the 60’s. most of the old furniture could fit in effortlessly in seARCH’s ‘wss – residence’. the wooden house pendulum clock is one sample — time suspended in the space of the architecture. there are elements of the late modernism and tropical architecture in the ingredients as well. maybe, the simple conclusion is, having a nostalgic architecture to live in.

seARCH's wss - residence finds its own privacy in a urban area using architectural planning
there are elements of the late modernism and tropical architecture in the ingredients

seARCH's wss - residence finds its own privacy in a urban area using architectural planning
the kitchen, dining and living rooms are all linked together in the same space

seARCH's wss - residence finds its own privacy in a urban area using architectural planning
the architecture design of this house is based on the composition between solid ‘mass’ and the solid ‘void’

seARCH's wss - residence finds its own privacy in a urban area using architectural planning
the garage entry and main entrance door on one side of the street

seARCH's wss - residence finds its own privacy in a urban area using architectural planning
the mass seems to have cedar brown feathered skin

seARCH's wss - residence finds its own privacy in a urban area using architectural planning
the family members warmly live together in the 3-storey residential building

seARCH's wss - residence finds its own privacy in a urban area using architectural planning
the house planning is initially plan to have pocket decks sorted in the mass

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,260 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine