seattle's space needle to undergo major renovation by olson kundig architects
 

seattle's space needle to undergo major renovation by olson kundig architects

the seattle space needle, one of the most recognized landmarks in the united states, is set to launch a major renovation project that will subtly transform the 55-year-old icon. the multi-year venture, which has been named the ‘century project’, is being overseen by architecture firm olson kundig and will focus on the building’s preservation as well as its modernization. work on overhauling the famous structure will begin later in 2017.

 

 

 all renderings courtesy of olson kundig / video by brooklyn digital foundry

 

 

the understated renovation will update the space needle’s physical systems and enhance the view with the help of floor-to-ceiling glazing. the privately funded project will maximize views from the pinnacle of the tower, while the restaurant level will be re-imagined with a rotating glass floor revealing unprecedented downward views of the structure. in order to preserve the building’s original architecture, olson kundig worked closely with seattle’s landmarks preservation board to ensure that the renovations of the alterations would be imperceptible from afar.

seattle space needle renovation
the new enhancements would not alter the profile of the space needle

 

 

key features of the renovation include glass structural barriers that will replace the wire safety ‘caging’ on the outer open-air observation deck, which has been designed to match the flow of the building. externally, canted-glass benches will be affixed to alternating glass barriers, while internally floor-to-ceiling glass will take the place of low-level exterior walls creating uninhibited views from the moment guests step off the elevator.

seattle space needle renovation
the privately funded project will maximize views from the pinnacle of the tower

 

 

an open circular stairway made of steel, wood, and glass will wind down from the observation deck to the restaurant level below. a glass-floored oculus will be positioned at the base of the new staircase revealing views of the needle’s steel superstructure. adam d. tihany of tihany design is working on the interiors for the restaurant, which is expected to open in mid-2018.

seattle space needle renovation
the observation deck’s renovations include new glass structural barriers

seattle space needle renovation
an open circular stair will wind down from the observation deck to the restaurant level

seattle space needle renovation
at the base of the new stairway a glass-floored oculus reveals views of the steel superstructure

seattle space needle renovation
an early conceptual rendering of the proposed restaurant

seattle space needle renovation
subtle lighting allows guests to better enjoy nighttime views

seattle space needle renovation
additional doors and stairways offer increased accessibility from the interior and exterior areas

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,175 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine