secluded casa sótão provides multi-level views to the lush brazilian landscape

secluded casa sótão provides multi-level views to the lush brazilian landscape

estúdio vinicius macêdo designs house amist lush forest in brazil

 

Within the state of Ceara, Brazil, Estúdio Vinicius Macêdo builds Casa Sótão which offers a lush visual experience of the Atlantic Forest vegetation. Placed on a steep terrain, the project develops into two floors and a tranquil attic that gives the residence its name (sótão means attic in Portuguese). Estúdio Vinicius Macêdo aims to merge Casa Sótão with the surrounding forest, establishing a connection between human habitation and nature. Each level offers the residents unique perspectives of the landscape. The ground floor allows an intimate connection with the tree trunks, the upper floors offer treetop views and the attic provides a breathtaking view over them. In addition to careful consideration of spatial design, functionality, and connecting with nature, the architect also placed a high priority on utilizing locally sourced materials and labor.

secluded casa sótão provides multi-level views to the lush brazilian landscape
all images courtesy of Estúdio Vinicius Macêdo

 

 

the attic of casa sotão serves as a tranquil retreat

 

The entrance of the residence by Estúdio Vinicius Macêdo leads to the core of the house, the double-height living room. From there, one can access both the communal and private areas of the dwelling. The dining area merges with the kitchen and the terrace. The large patio provides seating areas with wooden furniture and a fireplace that gives a sense of warmth and at the same time offers views of the verdant surroundings. The house is equipped with five suites, all of them offering forest sights, enhancing the natural experience that the project provides. The use of earthy textures, wood, and stone not only enhances the visual appeal but also guarantees thermal comfort and a cozy atmosphere throughout the space. Situated on the top floor of the house, the attic is conceived by the architect as a cozy retreat. Serving as the pinnacle of the architectural design, it provides a space for contemplation and relaxation. Strategically placed windows offer panoramic views of the treetops, while the meticulously crafted roof structure enhances the whole mountain experience.

secluded casa sótão provides multi-level views to the lush brazilian landscape
the residence is located in the Guaramiranga Mountain Range providing a lush visual experience

 

secluded casa sótão provides multi-level views to the lush brazilian landscape
habitable forest observatory casa sótão features a tranquil attic in brazil

secluded casa sótão provides multi-level views to the lush brazilian landscape
the use of earthy textures, wood, and stone enhances the visual appeal

secluded casa sótão provides multi-level views to the lush brazilian landscape
the fireplace on the balcony creates a warm atmosphere

secluded-casa-sotao-multi-level-views-lush-brazilian-landscape-designboom-1800-02

each level offers the residents unique perspectives of the landscape

secluded casa sótão provides multi-level views to the lush brazilian landscape
strategically placed windows offer panoramic views of the landscape

secluded casa sótão provides multi-level views to the lush brazilian landscape
the large patio provides relaxing seating areas with wooden furniture

secluded casa sótão provides multi-level views to the lush brazilian landscape
the architect placed a high priority on utilizing locally sourced materials and labor

secluded casa sótão provides multi-level views to the lush brazilian landscape
the dining area merges with the kitchen and the terrace

secluded casa sótão provides multi-level views to the lush brazilian landscape
the double-height living room is the core of the residence

secluded-casa-sotao-multi-level-views-lush-brazilian-landscape-designboom-1800-03

the attic, serving as the pinnacle of the architectural design, provides a space for contemplation and relaxation

secluded casa sótão provides multi-level views to the lush brazilian landscape
the attic gives the casa sótão its name

 

 

project info:

 

name: Casa Sótão
designer: Estúdio Vinicius Macêdo | @estudioviniciusmacedo
location: Ceara, Brazil
area: 270.55 sqm (2,912.2 sqft)

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: thomai tsimpou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! for over 50 years, florim ceramiche spa has created porcelain stoneware ceramic surfaces for all architecture, building industry and interior design needs – discover all about the brand’s new collections on designboom! 

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5