serge schoemaker architects has injected a new lease of life into a primary school in haarlem, the netherlands. by introducing a number of architectural interventions to add light, air and space to the 1960s school building, the firm hopes to demonstrate that the renovation of dutch post-war school buildings is a valid alternative to the current trend of demolition and new construction.

serge schoemaker architects school
the firm hopes to demonstrate that renovation is a valid alternative to demolition and new construction
all images by mwa hart nibbrig

 

 

piramide boerhaave primary school is part of a characteristic green strip in the schalkwijk district of haarlem. the main block was built as a primary school in 1964, and a gym and kindergarten were added in 1967. with its efficient floor plan and partly standardized construction the school was the precursor to a series of patio schools built in the netherlands in the 1960s. more recently the school had a growing reputation as a problem institution, with a declining number of students, introverted building and out of date facilities and appearance.

piramide boerhaave primary school is part of a characteristic green strip in the schalkwijk district of haarlem

 

 

serge schoemaker architects was appointed to oversee the renovation and extension of the primary school after a design study carried out under the umbrella of the mevrouw meijer foundation in 2015. the project aimed to demonstrate a functional alternative to demolishing post-war institutions in favour of retaining and expanding on the existing qualities of the school. the design for the renovation and extension is defined by the original clear corridor arrangement of the central structure. the toilet blocks once positioned at the end of the corridors have been removed to open up views of the surroundings, giving the school an open character. both inside and outside, large lime-green window frames now mark the ends of the corridors, forming part of a totally new colour palette.

serge schoemaker architects schoolthe largest patio has been roofed and furnished as a multipurpose auditorium

 

 

the largest patio has been roofed and furnished as a multipurpose auditorium. the vertical rooflights overhead have been positioned to allow daylight to enter from various sides, without experiencing annoyance from direct sunlight. the required storage units have been created inside seating elements, custom made in birch plywood, which enclose the sunken auditorium. the carefully designed, half-open hall adds a new spaciousness to the school, providing extra space for group activities and celebrations.

img_5_1479140234_502de490a08e43fc4342d40a33befbaf-designboom-01
the required storage units have been created inside seating elements, custom made in birch plywood 

serge schoemaker architects school
the carefully designed, half-open hall adds a new spaciousness to the school

serge schoemaker architects school
the vertical rooflights overhead have been positioned to allow daylight to enter from various sides


both inside and outside, large lime-green window frames now mark the ends of the corridors


the additions mark the start of a brand new colour palette for the school 

 


ground floor plan


sections & elevations

isometric drawing

 

 

project info:

location: haarlem
client: stichting spaarnesant
year: 2015-2016
status: completed
team: serge schoemaker, sanne knoll; alexander beeloo, roxana vakil mozafari
photography: mwa hart nibbrig

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: peter corboy | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news