net zero singapore school integrates sustainable methods with tropical vernacular
 

net zero singapore school integrates sustainable methods with tropical vernacular

the net zero ‘NUS school of design & environment 4,’ designed by serie + multiply architects with surbana jurong, opens in singapore. the building, a prototype of sustainable design, combines contemporary sustainable methods with a tropical building language. located on a hilltop near the southern coastline of singapore, SDE4 is a new addition to a larger campus redevelopment in the design and environment precinct. the climate-responsive building includes more than 1,500 square meters of design studio space, a 500-square-meter open plaza, workshops and research centers, and a new library. the building’s flexible design and high efficiency reflect the school’s ambitions to promote new forms of educational spaces as a scaffold for research. the rooms are designed in a variety of scales to allow for flexible reorganization for exhibitions, school-specific installations and future change of use.

serie multiply architects NUS
all images by rory gardiner

 

 

awarded to serie + multiply architects with surbana jurong through an international design competition launched in 2013, the building was envisioned as a porous collection of programmatically expressive ‘platforms and boxes.’ the project was developed by the school of design and environment at the national university of singapore. as the team’s initial ambition was to challenge the idea that a high energy efficient building must be opaque, the completed SDE4 is incredibly open. the building features large platforms which to promote interaction and visual continuity. christopher lee, principal of serie architects, comments: ‘we envisioned a very transparent volume in which the outside and the inside spaces are ambiguous; where nature and landscape play an important part, as a backdrop to the building.’

serie multiply architects NUS

 

 

the design expresses the vernacular tropical architecture of southeast asia. over 50% of the total area is naturally ventilated and most of the rooms can be opened to allow breezes. the project, punctuated by a collection of terraces and landscaped balconies, is characterized by the ambiguous boundaries between spaces for study, work and socialization. the east and west facade feature a double-skin element, introducing an interstitial gap programmatically designated for research. elements of the outer skin can be easily dismantled and replaced with new systems depending on the school’s research needs. the building therefore serves as a living laboratory for the testing and development of relevant green building technology.

serie multiply architects NUS serie multiply architects NUS serie multiply architects NUS serie multiply architects NUS serie multiply architects NUS serie multiply architects NUS serie multiply architects NUS serie multiply architects NUS serie multiply architects NUS serie multiply architects NUS

 

 

project info:

 

title: school of design & environment 4

architect: serie + multiply architects

consultant: surbana jurong

location: 

developer: national university of singapore’s school of design and environment

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    486,312 subscribers
    - see sample
    - see sample
    privacy policy